Jana Vírová. Studentka s toulavou duší

Jak žijí lidé z Frýdku-Místku, narození v roce 1977? Sedmička se v dalším pokračování seriálu Generace 77 vypravila za nadšenou cestovatelkou Janou Vírovou.

Celý rok odkládá každou volnou korunu na jediný účel. Když je ušetřených peněz dost, sbalí Jana Vírová zavazadla a s rodinou vyrazí do ciziny. Cestovatelská vášeň ji zavedla do několika desítek zemí. S výjimkou Antarktidy navštívila všechny světadíly. Kromě Skandinávie a Ruska už procestovala celou Evropu. Zažila africké safari a na tichomořském ostrově Tahiti ji okradli. O zážitcích vypráví lidem na besedách, kde ukazuje i talismany a fotografie. „Cestování mám v krvi. Od dětství jsme s rodiči jezdili, kam se tehdy dalo, hlavně do Jugoslávie. Po revoluci jsem s nimi byla třeba na Mallorce. Oni sami ještě před mým narozením procestovali velkou část Evropy a dostali se i do Afriky,“ říká Vírová, jejíž zálibou je zkoumání přírody, lidí i památek. Její srdeční záležitostí jsou Britské ostrovy.

Toulavé boty má od dětství

Toulavé boty Vírová nevyzula, ani když se seznámila s manželem. „S rockovou kapelou, ve které hrál na kytaru, cestoval jen po České republice. Pak jsme odjeli na dovolenou do Turecka. Tamní příroda nás ohromila tak, že jsme do ciziny začali jezdit každý rok,“ vzpomíná Vírová. Na méně vzdálené toulky světem se vydávají s dětmi, třináctiletým Lukášem a tříletou Rozálií. Na cestovky přitom nespoléhají. „Někdy si všechno zajišťujeme sami přes internet. Letenky, ubytování i trasy,“ říká Vírová.
Vyhledává levné hotely. „Stanování jsem si užila dost s rodiči. Nepotřebuji ale žádný velký luxus. Stačí, když mám postel, koupelnu a záchod a v pokoji nelétá hmyz,“ vypočítává Vírová. Nejdále se s manželem dostali před rokem, když navštívili ostrovy ve Francouzské Polynésii. Jejich let přes Vídeň, Paříž a Los Angeles trval čtyřiadvacet hodin. „Byla to nejkrásnější dovolená, i když nás na Tahiti hned první den okradli. Na pláži jsme přišli o všechny věci, které jsme si na koupání vzali. Zloděj nám tam nenechal ani boty. Do hotelu v nejbližším městě nás odvezla místní policie,“ líčí Vírová.

Příští plány? Srí Lanka, Anglie, Polynésie

O poznání klidnější byl letošní pobyt v Keni. „Podnikli jsem opravdovou safari, při které jsme měli téměř na dosah spoustu divokých zvířat,“ vypráví cestovatelka. Do Afriky nepřijela jen jako turistka. S kamarády a známými předtím uspořádali sbírku. „Z výtěžku jsme nakoupili potraviny a školní potřeby a věnovali je tamní škole pro postižené děti,“ říká Vírová.
Cestovatelskou sezonu Vírovi uzavřeli v Turecku, odkud se vrátili před pár dny. „Došly nám peníze, navíc mě čekají bakalářské zkoušky,“ říká Vírová, která studuje na vysoké škole andragogiku, což znamená vzdělávání dospělých. Myšlenkami je ale znovu na cestách. „S manželem máme dlouho v plánu Srí Lanku. Také bychom rádi zamířili na jih Anglie a do Londýna,“ povídá Vírová. Jejím snem je vrátit se do Francouzské Polynésie. „Jsou tam skvělí a velmi srdeční lidé. Nikde jinde na světě nepotkáte na ulici tolik transvestitů. Tam to ale nikdo neřeší,“ říká Vírová