Janáček zazní v plynojemu

Na festival přijede světoznámý italský pěvecký basista Ferruccio Furlanetto a rakouský klavírista Rudolf Buchbinder.

Pokud se někdo už teď rozhodl, že se vypraví od 17. května do 8. června na koncerty hudebního festivalu Janáčkův máj, může si už teď vybrat, na které představení se vypraví. Předprodej vstupenek, respektive objednávkový systém, organizátoři spustili minulou středu.

Každý návštěvník festivalu může už nyní vybírat, který z osmnácti koncertů v Ostravě, Frýdku-Místku, Opavě, Orlové, Krnově nebo Ludgeřovicích musí slyšet. Kterého sólistu, pěvce či světově uznávaná tělesa vidět na festivalovém pódiu.

Zahájení letošního sedmatřicátého ročníku se odehraje v plynojemu - multifunkční aule Dolních Vítkovic. Zazní tradiční Janáčkova Sinfonietta, Straussův Koncert číslo 2 pro lesní roh a orchestr a Čajkovského Italské capriccio. „Sál pro patnáct set posluchačů, velké pódium a krásné prostory mají nepopsatelnou atraktivnost,“ říká ředitel Janáčkova máje Jaromír Javůrek. Ten neskrývá radost z příjezdu žijící legendy beethovenovské a brahmsovské interpretace klavíristy Rudolfa Buchbindera a světové pěvecké hvězdy italského basisty Ferruccia Furlanetta.

Baroko a romantismus

Dominantní linií letošního ročníku budou jinak sólové dechové nástroje, a sice od barokního hoboje a fagotu, přes trubku, až po lesní roh. Program nabízí hudební skvosty, jako je Vyšehrad, Šárka nebo Vltava v originální Smetanově verzi pro čtyřruční klavír. Dále také večer z děl Druhé vídeňské školy nebo celovečerní oratorium Mojžíš na starozákonní texty autorky Sylvie Bodorové.

„Skladatelé italského baroka, německého romantismu i francouzského neoklasicismu, ti všichni naleznou v programech Janáčkova máje 2012 své místo,“ poznamenává Javůrek. Ceny vstupenek se pohybují od sta do čtyř set korun. Oproti loňským cenám jde o zvýšení minimální. „Samozřejmě nabízíme slevy pro důchodce, studenty a tělesně postižené, padesátiprocentní sleva je určena pro abonenty Janáčkovy filharmonie Ostrava právě na koncert JFO,“ ujišťuje Javůrek.

Od minulé středy kromě klasického předprodeje běží také objednávkový systém, přičemž jednotlivé objednávky organizátoři přijímají na sekretariátu Janáčkova máje. Zájemci mohou psát, telefonovat, faxovat i mailovat.

„Tento způsob, jak získat vstupenky, je výhodný zejména pro ty, kteří si vybírají více festivalových koncertů. Vlastně připravíme balíček vstupenek podle individuálního přání a zájemce si jej v kterékoli z našich pokladen do jednoho měsíce vyzvedne a zaplatí,“ říká další člen organizačního týmu Jaroslava Koňaříková.

Volný prodej vstupenek začne 2. dubna v Domě kultury města Ostravy, Ostravském informačním servise, v informačních centrech v Havířově, Frýdku-Místku, Orlové, Kopřivnici, Frýdlantu nad Ostravicí, Frenštátu p. Radhoštěm a dalších místech kraje.

FESTIVAL JANÁČKŮV MÁJ

17. května - 8. června 2012

• cena vstupenek od 100 do 400 korun

• objednávky písemně, telefonicky, mailem či osobně na sekretariátu festivalu

• vyzvednout vstupenku je nutno do měsíce od objednávky

• volný prodej začne v obvyklých předprodejích 2. dubna

www.janackuvmaj.cz