Jankovský:Katastrofické scénáře se po deregulaci činží nenaplnily

Po ukončení deregulace nájemného v části tuzemských regionů nenastalo zahlcení soudů spory o určení výše činží, jak předpovídaly některé katastrofické scénáře. Řekl to ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský na společné tiskové konferenci se Sdružením nájemníků ČR a společností RPG Byty. Posledním dnem loňského roku skončila regulace nájemného přibližně pro 400 tisíc bytů v Česku.

„Jsem rád, že se nepotvrdily předpoklady o stovkách tisíc soudních sporů,“ uvedl ministr. Nepředpokládá, že by se něco mělo na této situaci ještě změnit. Největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku je RPG Byty. „Nejpesimističtější scénář je, že podáme maximálně 300 určovacích žalob,“ řekl zástupce firmy Anton Aksic. V Moravskoslezském kraji RPG Byty vlastní a spravuje 44 tisíc bytů.

Skupina CPI, druhý největší vlastník činžovních bytů v zemi, dosud podala kolem 300 žalob na určení výše nájemného. To je podobné číslo, jaké firma uváděla na začátku září. Mezitím podle mluvčí CPI Michaely Winklerové několik desítek žalob ubylo, dalších několik desítek přibylo. „Zhruba polovina žalob byla stažena na základě dohody s nájemníkem,“ řekla Winklerová.

Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze regulace nájemného skončí k 31. prosinci 2012. Celkem se v Česku regulace týkala přibližně 700 tisíc bytů.