Jantar trénuje děti z celého kraje

Týdeník Sedmička představuje další možnost, kde mohou opavské děti sportovat. Tento týden je to tenisový klub SK Jantar.

Pro děti, kterým vyhovuje spíše individuální sportování, je ideální tenis. Oddíl SK Jantar navíc patří k nejlepším v České republice. Družstvo dorostenců dokonce hraje nejvyšší soutěž. „Bereme děti okolo šesti let, ale spíše rozhoduje fyzický stav dítěte, jestli uzvedne raketu a podobně,“ řekl šéftrenér Jan Hrbáč, který na děti dohlíží společně s trenérem Zdeňkem Komrskou (na snímku se svými svěřenci).

Ve škole tenisu zapůjčují i rakety

Děti se do školy tenisu můžou přihlásit po celý rok a v začátcích nemusí mít ani speciální vybavení. „Hlavně, když nám tady nepřijdou v kopačkách. Rádi jim v začátcích zapůjčíme i tenisovou raketu. Ale ten, kdo u tenisu zůstane, zjistí, že vlastní raketa je lepší,“ pověděl Hrbáč. Úplní začátečníci trénují třikrát týdně. V zimě v hale, od května už chodí na venkovní kurty. „V začátcích učíme děti koordinaci s raketou, aby dostaly cit do ruky, a aby míček jen tak neodpalovaly,“ pověděl Hrbáč. Rodiče v začátcích zaplatí 250 korun měsíčně. „Školu tenisu pro ty nejmenší částečně dotujeme. Děti mají za tyto peníze k dispozici dva trenéry. S přibývajícím věkem a vyššími nároky na trénink se cena úměrně zvyšuje,“ přiblížil Hrbáč.
Desetiletý Ondřej Chřibek hraje tenis druhý rok. Jeho otec Petr je s klubem spokojený. „Ondra není na kolektivní sporty, proto jsme se rozhodli pro tenis. Syna to neskutečně chytlo. A co se týče peněz, tenis není tak náročný, jak by si mohl někdo myslet,“ pověděl Chřibek.

Oddíl částečně hradí i startovné

Sportovní klub Jantar má v kraji dobré jméno. Do Opavy jezdí i děti z Jeseníku nebo Krnova. „V současnosti máme v různých věkových kategoriích přibližně osmdesáti členů,“ sdělil Hrbáč. Od deseti let hrají malí tenisté i pravidelné turnaje. „V květnu a červnu se konají turnaje družstev a od července do konce září se hráči zúčastňují turnajů ve dvouhře. I s tím se snažíme rodičům pomoci. Hradíme cestovné a míče,“ pravil Hrbáč.
Na tenis se dívá kladně i lékařka Romana Chrostková. „Sport je v době, kdy mají děti problém s obezitou, dobrá volba. U tenisu je ale problém, že se více zatěžuje jen jedna část těla, proto doporučuji, aby rodiče dítěti k tenisu přidali i další doplňující sport. Třeba plavání. Tenis bych rozhodně nedoporučila dětem, které mají odmala problémy se zády nebo klouby,“ sdělila Chrostková.