Japonci představili robota, kterého ocení roztržití

robot EMIEW 2,

robot EMIEW 2, Zdroj: shaolanli.com

Robot EMIEW2
robot EMIEW 2
robot EMIEW 2
robot EMIEW 2
robot EMIEW 2
5
Fotogalerie
Zapomněli jste, kam jste odložili své brýle? Pak by se vám mohl hodit japonský robot, který podobně "ztracené" věci dokáže najít a dovést k nim člověka.

Červenobílý robot jménem EMIEW2 je velký asi jako šestileté dítě a přemísťuje se na kolečkách umístěných na spodku nohou. S kulatou, bílou tváří a černýma očima vzdáleně připomíná oblíbenou kreslenou postavičku Hello Kitty, napsala agentura Reuters.

Nejnovější verze robota, kterého od roku 2005 vyvíjí japonská elektronická firma Hitachi, je ale mnohem víc než jenom roztomilou postavičkou. Má v sobě dostatek umělé inteligence, aby identifikoval a lokalizoval objekty, které mu byly ukázány, a dokáže také rozpoznávat lidské obličeje.

Když mu při nedávné demonstraci byla ukázána fotografická zrcadlovka, robot prohlásil: „To je pravděpodobně fotoaparát-zrcadlovka.“ Jakmile „vidí“ nějaký předmět s pomocí dvou kamer umístěných na hlavě, porovná jeho barvu a velikost s obrázky uloženými ve své databázi.

„Upgradeovaný“ robot EMIEW2

„EMIEW sbírá obrázky různých předmětů z internetu a ukládá si je do externí databáze,“ řekl novinářům jeden z tvůrců Takaši Sumijoši. „Když mu pak něco ukážete, porovná to a zjistí, co to je. Pokud něco hledáte, řeknete mu název a EMIEW to lokalizuje a pak vás k tomu předmětu zavede,“ dodal.

Po prosbě, aby našel hodinky, například odpověděl: „Hodinky jsou na stole pana Tanaky. Zavedu vás tam.“ A pak klouzal ke stolu rychlostí zhruba šesti kilometrů v hodině, tedy takovou, kterou může člověk rychlou chůzí sledovat.

Vědci vyvíjející robota nemají v plánu ho komercializovat. Jsou ale přesvědčení, že časem se stane běžným doplňkem domů s pečovatelskou službou pro starší občany, nemocnic - a nakonec i obyčejných domácností.