Japonci uzemnili dreamlinery poté, co jeden nouzově přistál

Japonský dreamliner po nouzovém přistání

Japonský dreamliner po nouzovém přistání Zdroj: CTK

Japonské aerolinky All Nippon Airways pozastavily provoz všech 17 letadel Boeing 787 Dreamliner, která vlastní, poté co dnes jeden z těchto strojů musel nouzově přistát na západě Japonska.

Při nejnovějším incidentu ukazovaly palubní přístroje na poruchu baterie a pilot stroje prý cítil kouř, a proto nouzově přistál. Všech 129 cestujících i osm členů posádky letadlo bezpečně opustilo pomocí nafukovacích skluzavek. Agentura Reuters připomněla, že dreamlinery v poslední době postihla série závad.

Na palubě letadla společnosti Japan Airlines letícího z Tokia do Bostonu došlo na počátku ledna k požáru lithiové baterie, hned následující den musely stejně aerolinky zrušit oldet z Bostonu kvůli úniku paliva. Minulý týden zase aerolinie All Nippon Airways (ANA) oznámily, že kvůli potížím s brzdami musely zrušit let Dreamlineru z japonské prefektury Jamaguči do Tokia.

Nakupené potíže s dreamlinery přiměly americký Federální úřad pro letectví (FAA), aby nařídil podrobnou inspekci nových letadel. 787 mnohem více než předchozí Boeingy spoléhá na ovládání letadla pomocí elektronických impulzů, je také prvním letadlem amerického výrobce, které používá dobíjecí lithiové baterie. Také na tyto technologické novinky se FAA zřejmě zaměří.

Je jen třeba vychytat mouchy

Český letecký odborník a pilot Ladislav Keller v televizním příspěvku uvedl, že není důvod k znepokojení, protože podobné dětské nemoci nejsou u nových letadel ničím neobvyklým a je jen potřeba je „vychytat“. Například i relativně nové největší civilní dopravní letadlo světa – Airbus A380 – se nedávno potýkalo s nepříjemným jevem, jímž byly drobné praskliny ve spojích žeber křídla a jeho potahu v místě, kde se křídlo pojí s trupem letounu. Podezření, že jde o nepřípustné únavové trhliny, se však nepotvrdilo.

V provozu je zatím 49 letadel Dreamliner, ve flotile je mají převážně japonské aerolinky Japan Airlines a All Nippon Airways, vlastní je ale také aerolinky z Indie či Kataru. Zakázky má Boeing na více než 800 těchto letadel.