Jaroš dorazil do base campu. Bez výbavy

Novoměstský horolezec nabírá ztrátu. Veškeré vybavení, které nenesl jeho osobní nosič, se zpozdí o čtyři dny.

Radek Jaroš ve čtvrtek sotva dorazil do základního tábora ve výšce 5300 metrů a už musel řešit první velké komplikace. Veškeré vybavení, které posílal z Česka napřed, se po cestě zpozdilo.

Problémy už tušil během úterý. „Došlo k malé změny cesty. Nosič, průvodce i cargo jsou neznámo kde. Pozítří (ve čtvrtek – pozn. red.) se snad dostaneme do base campu. Aspoň počasí je v pořádku. Trochu cítím kolínko a záda, ale to batoh rozhýbe,“ napsal Jaroš v úterní zprávě z Nepálu. Svého osobního nosiče našel v karaveně poutníků pod velikány až ve středu.

Ve čtvrtek - šestý den od přeletu z Káthmándú do Lukly - dorazil do základního tábora, který je společný jak pro Lhoce, tak pro nejvyšší horu světa Mt. Everest. „Jsem v base campu, ale je mi to na nic. Nemám ani elektřinu, abych mohl něco poslat,“ lituje ztráty času. „Jakmile mi dojdou věci, pomažu nahoru. Možná se pokusím rovnou o dva výškové tábory,“ napsal Sedmičce v textové zprávě.

Veškeré vybavení šestačtyřicetiletého horolezce, včetně solárních panelů na výrobu elektrické energie, se podle zpráv zdrží o čtyři dny. Až pak Radek Jaroš zahájí aklimatizaci před pokusem o výstup na čtvrtou nejvyšší horu světa.