Je blokování internetového hazardu cenzura? Ministerstvo kritiku odmítá

Rychlý internet

Rychlý internet Zdroj: ctk

Ministerstvo financí odmítlo námitky Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) k projednávané novele zákona o hazardních hrách. Sdružení ve středečním prohlášení uvedlo, že blokování stránek s nepovolenými hrami na základě rozhodnutí jednoho úřadu bude znamenat omezení svobody internetu. Náměstek ministra financí Ondřej Závodský dnes sdělil, že návrh umožňuje správní rozhodnutí přezkoumat soudně, a kritiku považuje za absurdní.

„Připomínky sdružení musíme jednoznačně odmítnout, protože se nezakládají na reálných skutečnostech. Rozhodně není pravdou, že určování nepovolených her bude záležet na vůli ministerstva financí bez jakékoliv kontroly,“ uvedl Závodský. Zařazení stránky na seznam nepovolených internetových her podle něj bude probíhat v režimu správního řízení, na které se budou vztahovat veškeré instituty a právní záruky obsažené ve správním řádu, včetně soudního přezkumu.

SPIR ve středečním prohlášení v souvislosti se začátkem sněmovního projednávání uvedl, že ani boj proti nelegálnímu hazardu nemůže ospravedlnit bezprecedentní ohrožení internetového prostředí. „Stejných cílů lze dosáhnout jinými efektivními prostředky, proto uzurpace této pravomoci v rukou jednoho úřadu vzbuzuje vážné pochybnosti o skutečných cílech tohoto opatření,“ uvedl předseda výkonné rady SPIR Ján Simkanič. „V případě nutnosti jsme připraveni bránit svobodu internetu až u Ústavního soudu.“

Případné soudní přezkoumání a soudní verdikt podle sdružení v řadě případů nic nezmění na tom, že dlouhodobě zablokovaný web mezitím zkrachuje.

Kritika je absurdní

Ministerstvo považuje zpochybňování zamýšleného blokování nepovolených her za absurdní. „Cílem ministerstva financí je pouze odstranění současného neudržitelného stavu na internetovém trhu sázkových her, kdy v České republice například není umožněno legální působení provozovatelů ze zahraničí, a zároveň ochrana legálních a daně platících provozovatelů a jejich klientů,“ uvedl Závodský.

Návrh opatření podle ministerstva vznikl po vzoru zahraničních úprav z Dánska, Francie, Belgie, Estonska a řady dalších zemí; například v Dánsku je takto blokováno 12 internetových stránek, což podle ministerstva dokládá efektivitu opatření. Návrh byl rovněž konzultován se zástupci Evropské Komise a byl projednán v rámci legislativní rady vlády.