Jediná dieta, která funguje*

Ilustrace ZEN

Ilustrace ZEN Zdroj: Tereza Kovandova

Musím zhubnout, říká jedna moje kamarádka. Nemá se ráda, a proto tolik touží, aby ji měli rádi ostatní. Ale protože se nemá ráda, bojí se, že ji ostatní nemají rádi dost. Možná prý kdyby přišla o pár kilogramů. Musí ztratit váhu. Ptám se jí: Chceš ztratit vážnost? Myslí si, že špatně slyším.

Protože se nemáš ráda, domníváš se, že se máš změnit. Jenže ty máš dělat pravý opak. Máš být sama sebou. Neztrácej svou váhu. Važ si sama sebe.

Hluboko ve svém srdci totiž víš, že tvoje tělo je takové, jaké má být. Je výsledkem milionů příčin a následků v tvém životě i v těch, které jsi žila předtím. Nemůže být jiné, než jaké právě teď je.

Přiviň se ke svému tělu. Mluv k němu. Zamiluj se do něj. Jak říká váš Woody Allen: „Neodsuzuj onanii. Je to sex s jediným člověkem, kterého máš opravdu ráda.“

A když se sblížíš se svým tělem (nezapomeň chodit co nejčastěji nahá), bude se ti líbit, i kdyby ti stokrát řekli, že jsi tlustá jako prase. Prase je přece krásné. Jako každé boží stvoření.

Až budeš mít ráda své tělo, nebude ti záležet na mínění ostatních. A kdyby se ti přesto pořád chtělo na svém těle něco změnit, uděláš to jednoduše. Prostě a jednoduše požádáš své tělo. A tělo, vděčné za tvoji lásku, shodí těch pár kil, než řekneš švec.

To je jediná dieta, která funguje.

*Zenový Mistr je přispěvatelem ZENu, který si pod touto přezdívkou přeje zůstat v anonymitě. Nikdo přesně neví, jak je Zenový Mistr starý ani odkud se vzal, ani proč se ozval právě naší redakci. Své publikum má ve zvyku oslovovat obratem „vy, lidé“, jako by on sám nebyl tak docela z tohoto světa.