Ještě jedno pivo! Metro počká

Silvestr byl jediným dnem v roce, kdy se lidé svezli metrem i hodinu po půlnoci. Od září mohou protáhnout oslavu i v pátek a v sobotu.

Dopít, zaplatit a rychle utíkat. Hlavně stihnout poslední metro. Tradiční scéna z pražských hospod, vináren a barů bude od září nejspíš vzácnější.

Všechny tři linky metra budou v pátek a v sobotu jezdit o hodinu déle. Stejně tak i navazující autobusy a tramvaje. Jízdní řády napodobí ty silvestrovské, kdy metro končí až o půl druhé v noci.

Konec stresů

Změna těší i ty, které večerní ruch živí. „Je to příjemné. Řadě našich číšníků odpadne pravidelný stres kvůli poslednímu metru,“ říká barman Michal Svoboda z restaurace na Malé Straně.

Prodloužené páteční jízdy vítají také lidé z kanceláře v Nových Butovicích, která zajišťuje služby firmám z Latinské Ameriky. Kvůli časovému rozdílu mezi kontinenty začínají pracovat odpoledne a končí kolem půlnoci.

„V pátek bývá největší shon. Díky posunutému metru práci v klidu doděláme,“ říká spokojeně zaměstnankyně firmy Barbora Podhradská.

Práce přibude ve všední dny i strojvedoucím na lince B. Ráno a odpoledne budou mezi vlaky kratší intervaly.

Vedení města chtělo ještě na začátku roku provoz metra omezovat a vzít cestujícím poslední noční spoj, který vyjíždí o půlnoci z konečných stanic. Politici ale od záměru brzy upustili. „Bonusové“ soupravy metra budou jen do konce roku stát více než tři miliony.

Dojde i k řadě méně nápadných úprav. Na dosud rozkopaný úsek Plzeňské ulice mezi Andělem a Vozovnou Motol se vrátí tramvaje. Častěji se cestující svezou i některými autobusy.

„Například linka 102 spojující Nádraží Holešovice a Kobylisy bude jezdit nejen ve špičkách, ale i o víkendech,“ říká Filip Drápal ze společnosti Ropid, která organizuje hromadnou dopravu.

Kompletní přehled změn jízdních řádů(zdroj: Ropid)

Metro

- v nocích z pátku na sobotu a ze soboty na neděli je provoz metra prodloužen cca o 50 až 60 minut

- na nové spoje metra navazují denní tramvajové linky a většina denních městských autobusových linek

- všechny poslední spoje metra jedou nově až do konečných stanic (dosud neplatilo pro linku B)

- v pracovní dny bude na základě přepravních průzkumů a poznatků z provozu posílen provoz v období přepravních špiček a v přechodových obdobích (cca 6:00 – 9:30 a 13:00 – 20:00). V ranním období je posílení o 10% na interval 140 s.

- v odpoledním období je provoz posílen až o 20 % a v nejzatíženější odpolední období pojede vlak každých 150 sekund

Tramvaje

- 14 v úseku Lazarská – Zborovská je nově vedena obousměrně přes zastávky Myslíkova a Jiráskovo náměstí

- 15 linka je ve směru od Vysočanské ukončena v obratišti Špejchar; v ranní přepravní špičce pracovních dnů je prodloužena o úsek Hradčanská – Dejvická – Červený Vrch – Divoká Šárka

- 21 v úseku Národní třída – Palackého náměstí je nově vedena přes zastávky Karlovo náměstí a Moráň

- 25 linka je po ukončení výluky opětovně prodloužena do zastávky Vypich

- 26, 56 v úseku Masarykovo nádraží – Strossmayerovo náměstí je obousměrně vedena přes zastávky Náměstí Republiky a Dlouhá třída

Autobusy (výběr nejdůležitějších změn)

- 102 v úseku Nádraží Holešovice – Kobylisy v provozu celodenně a celotýdenně

- 110 část spojů je prodloužena o úsek Obchodní centrum Čakovice – Třeboradice (– Teplárna Třeboradice) náhradou za zkrácenou linku 269

- 151 úprava provozu v souvislosti se změnou linky 158, v úseku Poliklinika Prosek – Třeboradice v provozu pouze v pracovní dny cca od 6:00 do 18:00 v intervalu 30 minut

- 158 ve špičkách pracovních dnů jsou zavedeny vložené spoje v úseku Letňany – Obchodní centrum Čakovice náhradou za linky 151 a 269

- 269 linka je vedena v nové trase: Obchodní centrum Čakovice – Tupolevova – Letňany – Kbely – Satalice – Nádraží Horní Počernice – Ve Žlíbku – VÚ Běchovice – Pod Oborou – Hájek – Nádraží Uhříněves (provoz pouze v pracovní dny do cca 20:00)

- 293 linka je nově prodloužena o úsek IKEM – Nemocnice Krč – Nádraží Krč – Poliklinika Budějovická

- 609 nová noční linka v trase Háje – Křeslice – Nové Pitkovice – Uhříněves – Říčany, prům. areál Černokostelecká – Říčany, Rychta – Mukařov – Vyžlovka – Kostelec nad Černými lesy, nám.; v úseku Říčany, prům. areál Černokostelecká – Kostelec nad Černými lesy, nám. je linka v provozu pouze o nocích z pátku na sobotu a ze soboty na neděli