Ještě nekončím, říká zkušený bek

Martin Hamrlík nehrál v extralize za jiný tým než za Zlín. Vyhrál s ním titul a letos načal osmnáctou sezonu.

Když vstupoval do letošní sezony, myslel si, že bude jeho poslední. Po dobrém startu týmu PSG Zlín však obránce Martin Hamrlík na hokejový důchod nemyslí. „Cítím se fakt výborně. Pokud bude zájem z druhé strany, rád bych hrál dál,“ říká osmatřicetiletý bek, který absolvuje svůj osmnáctý ročník v nejvyšší soutěži.
Zlínští trenéři Rostislav Vlach s Josefem Turkem v létě zavedli pouze jednofázovou přípravu, což Hamrlíkovi maximálně vyhovuje. Především díky tomu se necítí unavený a při zápasech je plný síly. „Myslím, že hraji agresivněji než dřív. Chodím víc do těla. Určitě je to i přípravou, nebyli jsme před začátkem sezony tak servaní, protože jsme trénovali jednou denně. Tenhle model mi fakt sedí,“ pochvaluje si změnu.

Soupeře utahají

Ani v osmatřiceti ho prý extraliga nebolí. „Minulý rok jsem měl trošku zdravotní problémy, ale teď je to opravdu dobré. Den po zápase jsme jen půl hodiny na ledě, ale ten trénink má všechno. Chodíme taky skákat schody, do posilovny a dostáváme impulzy do nohou. Při zápasech se nám to hodí, protože soupeře utaháme. Málokdo nás přehraje,“ tvrdí zkušený zadák.
Když jej člověk potká na ulici, neřekl by, že proti němu kráčí vrcholový sportovec. Hamrlík má artrózu v levém koleně a postižený kloub nemůže naplno propnout, což je při chůzi viditelné. Na ledě jej to ovšem nelimituje.
„Jezdím pravidelně k doktoru toru Holibkovi na vyšetření do Olomouce a letos mi říkal, že se koleno dál neničí. Je ve stejném stavu už šest let. Při hokejové zátěži mi to nevadí a při chůzi to už nevnímám,“ popisuje Hamrlík. Lékař mu řekl, že až skončí s hokejem, že mu koleno spraví. „Ale pokud nebolí při spaní, což je můj případ, tak není důvod s tím něco dělat,“ míní Hamrlík.
Zlínský rodák v létě přemýšlel nad koncem kariéry. „Myslel jsem, že zatočíme s naším vedoucím mužstva Šolcem a že bych to vzal já. Ale ještě bych chtěl hrát. Sám jsem překvapený, jak se cítím.
Taky mi pomáhá, že jsem v kolektivu mladých. I když oni mají v kabině svůj svět. Vedle mě sedí Zámorský, sem tam s ním prohodím slovo.
Ale když mluví řečí teenagerů, tak s Lešounem na sebe jen hledíme. Jinak je to dobré,“ popisuje Hamrlík, že si víc než s mladými rozumí s dalším veteránem Petrem Leškou.

Magnitogorsk nevzal

Zlínský patriot kromě zámořské anabáze v nižších soutěžích oblékal v domácí extralize výhradně dres mateřského klubu. „V Česku jsem nikdy neměl nabídku, asi se mě báli zeptat, protože nemám agenta a všechno si vyřizuji sám. Ale nikdo mi nevolal,“ říká obránce, který byl od svých osmnácti pět let v cizině. „Po návratu se mi už ani nikam nechtělo. Jednou jsem mohl jít do Magnitogorsku, když tam trénoval Marek Sýkora. Ale zůstal jsem. Ve Zlíně mi nic nechybělo, tak jsem to neřešil,“ prohlásil trojnásobný český reprezentant.
Jeho mladší bratr Roman se také v mládí vydal do zámoří a vydržel tam dodnes. V polovině října odehrál 1315. utkání v NHL, čímž překonal rekord Roberta Holíka a drží prvenství mezi českými hokejisty. „Je skvělé, co brácha dokázal. Jsem na něj pyšný. Volali jsme si kvůli tomu a vyřídíme se po sezoně. Prý mi chce něco za to koupit,“ usmívá se starší ze sourozenců.

S bratrem si volají

S bratrem je v pravidelném kontaktu, volají si, a po sezoně se jej chystá ve Washingtonu navštívit. „Syn se odtud nedávno vrátil. Byl u strýce týden a přivezl si zážitky do konce života. Viděl tři zápasy. Samozřejmě má fotku s Ovečkinem, podepsal mu hokejku, svezl ho v autě, takže je nadšený. Právě syn možná může za to, že brácha v létě přestoupil do Washingtonu. Řešil to zrovna, když jsme seděli u tety v baráku v Humpolci. Měl tři nabídky za stejné peníze. Kromě Washingtonu ještě ze St. Louis a Detroitu. Syn mi vytrhl telefon a říkal, strejdo, vezmi Washington, tam hraje Ovečkin. Tak nevím, kdo měl hlavní slovo, ale šel tam. St. Louis mu hodně lidí rozmluvilo, Detroit nabízel smlouvu jen na sezonu. Myslím, že si vybral dobře. Konečně má šanci vyhrát Stanley Cup, i když dobrých týmů je tam strašně moc,“ zakončil Martin Hamrlík.

MARTIN HAMRLÍK

Obránce hokejového týmu PSG Zlín
Narodil se 6. května 1973 Kariéra: Zlín (1990-1992, 1997-dosud), Ottawa 67´s/OHL (1992-1993), Springfield/AHL (1993), Peoria Rivermen/IHL (1993-1996), Long Beach/ IHL (1996-1997), Orlando Solar Bears/IHL (1996-1997)
Největší úspěchy: vítěz extraligy se Zlínem (2003-2004), třikrát druhé místo, jednou třetí. Nejlepší obránce extraligy (2003-2004), čtyřikrát nejproduktivnější obránce extraligy .