Ještřáb Luftwaffe si může přečíst i váš nákupní seznam

(VIDEO) Přezdívá se mu „vysavač na informace“ a jako okřídlený vysavač také vypadá: německá Luftwaffe testuje pro ostrý provoz špičkové výzvědné letadlo EuroHawk. Jde o bezpilotní letoun vycházející z konstrukce americké firmy Northrop Grumman, který je vybaven zařízením evropské společnosti Cassidian.

Letoun, původně vyvinutý firmou Northrop Grumman, připomíná svým štíhlým křídlem o velkém rozpětí špionážní stroj U-2, s nímž ho spojuje i stejný účel. Je však bezpilotní, takže se při evantuálním sestřelení už nemohou opakovat peripetie, jakým byl vystaven Francis Powers, jehož U-2 sestřelila v roce 1960 raketa sovětské protivzdušné obrany.

Stroj EuroHawk přeletěl z americké základy Edwards do německého Manchingu už 21. července, transatlantickou cestu překonal za 22 hodin. Teprve nyní však byl oficiálně představen. Letoun vyrobený z uhlíkových vláken vydrží ve vzduchu 30 hodin bez dotankování paliva, operuje ve výšce kolem 20 kilometrů a jednorázově uletí vzdálenost 25 tisíc kilometrů. Jeho cestovní rychlost je 650 km/h, může ale letět až 800 km/h. Náklady projektu činily asi 430 milionů eur na vývoj a dalších 430 milionů na pořízení pěti strojů.

Pozorovací technice v letadle nevadí oblačnost ani písečná bouře. Dokáže zaměřovat možné cíle a současně sbírat další informace z výšky až 18 kilometrů. Letoun zachytí mimo jiné i telefonické hovory, textové zprávy a rozhlasový a televizní signál. Kontrolní středisko v Německu pak bude mít informace k dispozici v reálném čase.

Video zachycuje přelet letounu EuroHawk z USA do Německa a přistání v Manchingu. Milovník letecké estetiky si patrně řekne, že oblohu brázdí mnoho hezčích strojů. Útěchou mu může být, že EuroHawk by měl létat ve výškách, kde nebude vidět

Ačkoli je letoun EuroHawk bezpilotní, personál, který jej ovládá ze země, musí absolvovat speciální pilotním výcvik. Ten už probíhá, spolu s dalšími testy stroje. Letadla EuroHawk by měla být nasazena v prvním čtvrtletí příštího roku k 51. průzkumné letce Luftwaffe.