Jihlavský pivovar už zase nabírá dech

Pivovar v Jihlavě se nadechuje. Před rokem se vrátil k tradiční receptuře a pivo Ježek dobývá zpět ztracené pozice.

Do nové éry míří nyní s novými majiteli jihlavský pivovar. Na hranici bankrotu balancujícího producenta piva Ježek koupila vloni česká pivovarnická skupina K Brewery Group a zdá se, že nový majitel podniku svědčí. „Vsadili jsme na vazbu k regionu a hlavně jsme se vrátili k tradiční výrobě piva v Jihlavě,“ říká Miloš Vostrý, obchodní ředitel pivovaru. „O tom, že jdeme správnou cestou, myslím svědčí, že se nám za rok podařilo prodej piva ztrojnásobit,“ dodal Vostrý.

Jako na houpačce Podnik Jihlavské pivovary a sodovkárny zůstával relativně dlouho po revoluci v rukou státu, ale i tak se mu dařilo. Třeba v roce 1992 jeho brány opustilo 222 tisíc hektolitrů piva a za více než čtyřicet milionů vyrostla nová lahvárna. Již rok nato se zde však kvůli privatizaci téměř stávkovalo. Zlomem se stal až v polovině devadesátých let vstup rakouského pivovaru Zwettler. Jeho majitel Karl Schwarz mohutně investoval, ale odlišnou technologií vařené pivo pivařům nechutnalo a i přes návrat k původní výrobě vytlačila Ježka konkurence. „Pan Schwarz měl velmi solidní úmysly a pozdější úpadek je s ním spojován
neprávem,“ soudí Jaromír Kalina, v současné době sládek a výrobní ředitel pivovaru.
Po odchodu Zwettleru se podnik rozhodl převzít management v čele s Janem Kylbergerem, ale v zadlužené firmě to neměl lehké. V roce 1999 žádal zoufalý ředitel Kylberger neúspěšně o půjčku na radnici a vypadalo to na kolaps. Z nejhoršího pak pomohla nápaditá kampaň mezi pivaři a později kapitálový vstup belgické obchodní společnosti Bockhold. Podle zasvěcených ale Belgičané jihlavský pivovar v posledních letech spíše vysávali. Ještě před třemi lety se v Jihlavě vyrobilo 280 tisíc hektolitrů piva, o rok později to byla už jen čtvrtina a podnik byl opět na zavření.

Ježek chloubou kraje? Pod novými většinovými majiteli, kteří vlastní například i akcie protivínského Platanu, hlineckého Rychtáře, Svijan či Černé Hory, se Ježek podle slov sládka vrací tam, kam patří. „Právě před rokem jsme se vrátili k receptuře z dob, kdy byl Ježek mezi pivaři pojmem,“ uvedl Kalina a zdůraznil, že už
se v Jihlavě pivo na požadovanou stupňovitost neřeže, ale přímo se tak vaří.
„Ježek je poctivé plné pivo a snažíme se, aby na něj mohli být lidé z regionu hrdí,“ řekl Kalina. „Jihlava má navíc po dlouhé době opět sládka, který se v Jihlavě narodil,“ uzavřel sládek s úsměvem.