Jižní Korea po roji meteoritů šílí po kosmickém suvenýru

Analýza nalezeného chondritu

Analýza nalezeného chondritu Zdroj: Profimedia.cz

Kosmické šílenství zasáhlo jihovýchodní část Jižní Koreje, kde se obyvatelé pustili do pátrání po vesmírných suvenýrech, když se tam minulý týden snesl zřídkavý roj meteoritů. Stovky lidí teď prohledávají kopce a rýžová pole, a někteří jsou dokonce vybaveni GPS lokátory či detektory kovů.

„V novinách se objevily zprávy, že chondrit (druh kamenného meteoritu), může člověku zajistit bohatství. A to vyvolalo horečku po vesmírných kamenech,“ řekl agentuře AFP činitel z Korejského úřadu pro národní dědictví (CHAK).

Majitelé místních skleníků už byli nuceni vyvěsit výrazné zákazy vstupu, když se jeden z meteoritických kamenů o váze zhruba devět kilogramů našel ve skleníku nedaleko města Čindžu v provincii Jižní Kjongsang. Druhý kus o váze čtyř kilogramů se našel opodál.

Vědci potvrdili, že oba kameny pocházejí z vesmíru. A zatímco jihokorejský premiér Čong Hong-wong míní, že vláda by měla meteority uchovat pro výzkum i jako svého druhu národní památník, v oblasti se prý už objevil americký „lovec meteoritů“, který rozdává vizitky a podle listu Korea JoongAng Daily vyzývá obyvatele, aby mu prodali každý kousek, který najdou.

Vlastnictví meteoritů je právně šedou zónou, protože jihokorejský občanský zákoník je nijak nespecifikuje. Poslední vesmírný kámen se na jihokorejském území našel v roce 1943, kdy byl Korejský poloostrov pod japonskou koloniální vládou.