Jsem zklamaný, ne zahořklý, řekl odvolaný primátor Juraj Thoma

Otázku, zda zůstat v politice, nebo se vrátit k původnímu povolání archeologa, řeší včera odvolaný českobudějovický primátor Juraj Thoma (ODS).

Po včerejším bouřlivém mimořádném zastupitelstvu přiznal, že v něm zůstává zklamání z některých spolustraníků, kteří se podíleli na jeho odvolání, ale předem s ním nic neprojednali. Opoziční zastupitelé dokonce včerejšek nazvali pučem v řadách klubu ODS, hned po jednání z něho vystoupilo pět členů včetně Juraje Thomy.
Mimořádnému zastupitelstvu předcházelo dubnové kontroverzní odvolání tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka. Výpověď od primátora dostal za chyby v rozdělování odměn členům výborů zastupitelstva. Zastupitelé ale požadovali prověření a záležitostí se zabýval kontrolní výbor zastupitelů. Mimořádné zastupitelstvo mělo včera hodnotit zprávu výboru, nakonec zařadilo na program neplánovaně odvolání primátora. Podle zprávy výboru za nesrovnalosti v odměnách může primátor. Jeho odvolání přitom podpořili i zastupitelé z ODS. Na pětatřiceti hlasovacích lístcích bylo třiadvacet pro odvolání, jen deset proti.
ODS má na budějovické radnici třiadvacet křesel z pětačtyřiceti. Podle opozičního zastupitele Svatomíra Mlčocha šlo o akt uvnitř ODS. „Pan primátor nebyl lepší ani horší než ostatní členové rady, která se chovala příliš mocensky,“ prohlásil s tím, že po odvolání Thomy očekávají zastupitelé rekonstrukci celé rady města.
„Zklamalo mě, že se mnou moji kolegové celou záležitost předem neprojednali. Pokud mi někteří z nich vyčítají, že někdy jednám příliš emotivně, nechápu, proč to říkají až teď. Politika je krutá. Zvažuji, zda v ní zůstanu,“ řekl dnes Thoma.