Judo učí děti padat, vstávat a znovu se pouštět do boje

Seriál týdeníku Sedmička představuje rodičům deset vybraných sportů pro jejich děti. Tentokrát se věnuje mladým judistům Lokomotivy Beroun.

V berounské „Lokotce“ registrují třiadvacet školou povinných judistů. A přestože se zájem dětí o judo zvyšuje, nováčky přijímají stále.
„Provádíme nábor dětí ve věku od šesti do sta let. Nikdy není pozdě s judem začít,“ řekl v nadsázce trenér dětí a mládeže Radek Dupač.
V jeho týmu jsou sportovci, kteří tuto aktivitu provozují jako všeobecnou tělesnou přípravu, ale i specialisté, kteří už na soutěžích sbírají vavříny. „Sám jsem dělal karate a mám blízko k Japonsku, a to nejen povahou svého zaměstnání. Judo připravuje mého syna pro život. Získává sebevědomí. A upřímně, také já budu klidnější, když uvážím, že se potenciálnímu nebezpečí bude umět postavit čelem,“ řekl otec sedmiletého Kryštofa Tomsy z Úhnonic. Kryštof se začal učit chvaty loni a letos už při krajském přeboru v Benešově skolil všechny své vrstevníky.
Sport je vhodný pro děti i z pohledu lékaře. „Všestranně rozvíjí pohybové vlastnosti a dovednosti. A protože se jedná o kolektivní sport, děti se také učí respektovat jeden druhého. Rozvíjí i smysl pro taktiku, protože přemoci protivníka neznamená pouze využít své fyzické převahy. Z toho důvodu je vhodný například pro hyperaktivní děti, má zklidňující efekt a eliminuje jejich případnou agresivitu,“ uvedl Tomáš Šebek z Nemocnice Hořovice.
V hale Tělovýchovné jednoty Lokomotiva Beroun trénují děti každé pondělí a čtvrtek od pěti hodin odpoledne.