K záchraně nám chybí už jen krok, říká nový trenér Arsenalu

Stál za českolipským fotbalem v době jeho největší slávy. Teď se vrátil, aby odvrátil jeho fiasko.

Osmašedesátiletý Václav Rys trénoval fotbalisty České Lípy poprvé už před čtvrtstoletím. V letech 1984 až 1986 vedl tehdejší Vagónku v její nejslavnější éře ve II. lize.
„Česká Lípa je moje srdeční záležitost,“ říká.
Trenér s prvoligovými zkušenostmi se do českolipského klubu už jednou vrátil, působil tu i jako šéftrenér mládeže. Teď se vrací znovu a v nelehké pozici. Lípě hrozí, že ve své nováčkovské sezóně v ČFL neuspěje a sestoupí zpět do divize.
Rys už tým vedl ve dvou zápasech a získal v nich čtyři důležité body.

Naposledy jste vyhráli na hřišti rezervy Viktorky Žižkov, která také bojuje o záchranu. To byla asi důležitá výhra.

Pokud by nás porazili, dostali by se před nás. Hrálo se vlastně o šest bodů. Z těch zápasů, co nás čekají, to bylo možná zlomové utkání.

Než jste tým převzal, odehrál některé dost špatné zápasy. Z toho, co předváděl, bolely oči. V čem byl problém?

To je spíš otázka na předchozího trenéra. Ale já si myslím, že pracoval dobře. Někdy to tak bývá, že sportovní forma není. Problém byl možná v tom, že během přípravy bylo dost hráčů zraněných a to, co měli mít natrénováno, jim teď chybělo. A když šest zápasů po sobě nevyhrajete, tak se pak k tomu přidají i další věci.

Musel jste se rozhodovat dlouho, jestli to vezmete?

Ani ne. Na penzi jsem se přestěhoval do Doks, takže to mám do České Lípy jen dvacet kilometrů. A když jsem tu trénoval v osmdesátých letech, umožnili mi tehdy odchod do prvoligové Plzně. Beru to také jako výpomoc za to, že mi tu tehdy pomohli.

Letos jste trénoval v Brozanech. Nebyl to problém, aby vás uvolnili do Lípy?

Nebyl, šéfové klubů se domluvili. Než jsem šel do Brozan, dělal jsem v Lípě u mládeže. Jenže Brozany na tom byly v jednu chvíli výsledkově špatně, tak jsme se domluvili, že jim tam půjdu pomoct. Takže teď to zase Lípě oplatily.

Povedete českolipský Arsenal i v příští sezoně?

Vidím to jako velmi málo pravděpodobné. Nejsem už nejmladší. Se mnou teď ale do Lípy přišel kolega-trenér Daniel Korda a byl bych rád, kdyby on tým dál vedl. Ale všechno záleží na vedení.