Kabaret Moulin Rouge oslavil 130 let trvání. Jak to funguje v jeho zákulisí?

Mezi jednotlivými představeními mají tanečníci na převlečení 90 sekund

Mezi jednotlivými představeními mají tanečníci na převlečení 90 sekund Zdroj: Reuters

Kabaret každoročně navštíví 600 tisíc lidí
Stejně striktně jako choreografii na pódiu musí členové týmu dodržovat přesně i řád panující v zákulisí
První představení v Moulin Rouge proběhlo 6. října 1889
Během jednoho představení se na pódiu vystříhá 60 účinkujících
Tanečnice pochází z různých zemí
20
Fotogalerie

Vyhlášený pařížský kabaret Moulin Rouge oslavil 130 let od svého prvního představení. Obří šou, během večera se na pódiu vystřídá na 60 tanečnic ze 14 různých zemí, každoročně navštíví 600 tisíc lidí, kteří vypijí čtvrt miliónů lahví šampaňského. Dění na pódiu má striktně danou choreografii. Přísnému řádu ale podléhá i průběh příprav v zákulisí. 

„Celý tým, tanečníci, tanečnice a technici musí být dokonale zorganizovaní. Nemůžeme si dovolit sebemenší chybu a ani sekundu zpoždění. Všechno do sebe zapadá, a tak musíte stát ve správný čas na správném místě,“ odkrývá zákulisí slavného kabaretu sedmadvacetiletá irská tanečnice, tři roky už také šéfka souboru, Claudine Van Den Berghová pro agenturu Reuters.

Každý krok má pevně stanovený scénář. Po skončení čísla se celý 60členný soubor vrhá do zákulisí pro další kostým. Na celé představení připadá zhruba tisícovka kostýmů, a každý z účinkujících během něho vystřídá od 10 do 15 kusů s tím, že na převlečení má 90 sekund.

„Musím přesně vědět po čem sáhnout a také to tam najít,“ dodává Van Den Berghová. Oblečení připravuje celý tým asistentů, podobně jako to bývalo před 130 lety. Tradice postavená na rozmanitosti kostýmů se udržela dodnes.

Populární představení ale čelí i kritickým hlasům, které ho považují za sexistické. Agentura Reuters rovněž upozornila na kauzu z roku 2014, kdy při 125. výročí na střechu objektu vyšplhali aktivisté z hnutí Femen s tím, že nahá ženská těla by neměla být na prodej.