Francouzce v bytě roky viselo dílo italského mistra. V aukci teď může vynést 155 milionů

Nalezené dílo italského mistra Cimabueho

Nalezené dílo italského mistra Cimabueho Zdroj: profimedia.cz

Obraz italského mistra Cimabueho
Obraz italského mistra Cimabueho
Díla italského mistra Cimabueho
Obraz italského mistra Cimabueho
Bazilika svatého Františka z Assisi, jejíž výzdobu na má svědomí italský mistr Cimabue
7
Fotogalerie

Ve Francii půjde na konci října do dražby obraz označený experty za dílo raně gotického italského mistra Cimabueho, jehož díla jsou velikou vzácností. Malba dlouho visela v bytě jedné obyvatelky města Compiègne severně od Paříže a rodina si myslela že jde o obyčejnou ikonu. Cena díla se však odhaduje na čtyři až šest milionů eur (103 až 155 milionů korun), napsala agentura AFP.

Namalováno je vaječnými barvami na topolové desce a je na něm zachycen Ježíš v obklopení „šklebících se“ a „mrzutých“ mužů. Podle AFP jde pravděpodobně o součást osmidílné série z roku 1280, v níž Cimabue na malbách podobného formátu ztvárnil výjevy z Kristova umučení. Dosud se vědělo pouze o dvou kusech z této série, přičemž jeden je v muzeu Frick Collection v New Yorku a druhý v londýnské Národní galerii.

Cimabue byl podle webové verze encyklopedie Britannica posledním italským mistrem, který tvořil v byzantském stylu, a jeho působení ovlivnilo další malíře včetně Giotta. Mnoho jeho děl se nedochovalo a podle AFP se jeho obraz nedražil už několik desítek let. Aukce díla nalezeného v Compiègne se uskuteční v městečku Senlis 27. října.

Postarší majitelka jej měla pověšený doma mezi obývacím pokojem a kuchyní a nedávno malbu nahlásila místní aukční síni Actéon. Ta jej předala k posouzení specialistům ze skupiny Turquin, podle níž jde o skvěle zachovalé Cimabueovo dílo. "O autorství nemůže být sporu, neboť je zjevné, při srovnání s jeho dalšími známými obrazy, že to byla stejná ruka," řekl znalec Eric Turquin.

Prohlédněte si fotogalerii: