Kábul, zbraně a rock’n’roll

Bill Murray v podivné komedii Ruku na to hledá největší hudební hvězdu Afghánistánu.

Bill Murray v podivné komedii Ruku na to hledá největší hudební hvězdu Afghánistánu. Zdroj: bontonfilm

Bill Murray v podivné komedii Ruku na to hledá největší hudební hvězdu Afghánistánu.

Za normálních okolností by se snímek Ruku na to měl stát jedním z největších komediálních hitů roku. V hlavní roli komik první kategorie Bill Murray, v epizodních rolích Bruce Willis či Danny McBride a seriálová superstar Zooey Deschanelová. Přesto snímek zapadl a v Česku dokonce vyšel pouze na DVD. Důvodů krachu je řada, přitom to je docela úžasný film.

Ani ne důvodem, jako možná jedním z motivů divácké nepopularity snímku, je jméno režiséra. Barry Levinson má na kontě Rain Mana i Spáče, ale od poloviny devadesátých let se soustředil na stále náročnější filmy. Vrtěti psem se díky podivnosti a otevřenosti stalo kultem, ale další snímky si již výraznější postavení nevysloužily, byť šlo často o velmi zajímavé snímky (Co se vlastně stalo či televizní Doktor Smrt).

Levinsonův nejnovější snímek je v tomto pohledu jakýmsi chameleonem. Zprvu se tváří jako téměř obyčejná komedie o hudebním manažerovi, jenž má svou jedinou hvězdičku vyvézt na vojenské turné po Afghánistánu. Když ale Murrayho hrdina přijede do Kábulu a zpěvačka mu při první příležitosti uteče, tóny snímku výrazně potemní. Hollywoodské veselí totiž naráží na kábulskou realitu – vybuchují tu kozy, zbraně nosí úplně všichni a „nejnormálnějšími“ lidmi se zdají být podivní překupníci zbraní. Právě ti pak manažera uvrtají do situace, z níž může vyjít jako hrdina, nebo z ní nevyjde vůbec. A možná v jedné zapadlé vesničce objeví i největší hvězdu své manažerské dráhy.

Netradiční komedie se americkému publiku dlouhodobě nelíbí a Levinsonova novinka to potvrdila znovu. Navíc ji mírně sráží i fakt, že v závěrečné části se snaží až příliš okatě implementovat západní hodnoty na blízkovýchodní realitu. Podobně jako Milionář z chatrče pak využívá úspěšný televizní formát jako cestu ke svobodě. Jenomže s tímto motivem pracuje až v samém závěru a nedaří se mu docílit intenzity osmioscarového snímku. Výsledek tak je především extrémně nevyvážený a matoucí. Ale má své skvostné chvíle.

Ruku na to
(komedie, USA, 106 minut)
Režie: Barry Levinson
Hrají: Bill Murray, Bruce Willis, Zooey Deschanelová
Dostupné: na DVD
Hodnocení: 60 %