Kajakář Šedivý sjel s kolegy extrémně obtížnou nepálskou řeku

Nepál, ilustrační foto

Nepál, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mezinárodní expedice pěti profesionálních kajakářů včetně Čecha Jakuba Šedivého uspěla se svým odvážným projektem a sjela jako první extrémně obtížnou nepálskou řeku Langu Khola z vysokohorského Tinje na hranicích s Tibetem až po první silniční most přes řeku Karnali v tropické Chisapani u hranic s Indií. Jde o jeden z nejnáročnějších sjezdů v letošním roce na světě.

Lídrem skupiny byl Švýcar Ron Fischer, jemuž v týmu sekundovali extrémní kajakáři Francesco Salvato z Itálie, Francouzi Stephan Pion a Raphael Thiebaut a Čech Jakub Šedivý, v šestadvaceti letech nejmladší člen výpravy. „Byla to jednoznačně moje nejnáročnější expedice,“ řekl novinářům Šedivý.

Expedice byla na cestách měsíc. Velmi náročný byl už také nástup k řece v nepřístupném terénu v západním Nepálu. Expedice se tam totiž přesouvala vlastními silami za pomocí šerpů. Během devíti dnu ušla se zásobami na dvacet dní a s kajaky takřka 100 km přes tři sedla nad 5000 metrů nad mořem. „Na treku nás také zastihly následky výškové nemoci a noční teploty ve vyšších partiích klesly pod -20ºC,“ řekl Šedivý.

Sjezd ze čtyř a půl kilometru

Zatím jediný sjezd této řeky se datuje k roku 1999, ale zatím nikdo ji nesjel celou. Výprava nastoupila na vodu ve výšce 4530 metrů nad mořem a končil 190 metrů nad mořem. Celkem kajakáři odpádlovali za devatenáct dní kolem 540 km a vodě s nejvyšší obtížností.

„Sjezd této řeky je to to nejnebezpečnější a nejnamáhavější pádlování, jaké jsem kdy zažil,“ řekl v tiskové zprávě tým Salvato. „Každý manévr musel být na sto procent, nebyl prostor na chybu,“ uvedl. „Já si měl vzít teplejší spacák a péřovku,“ hořekoval Fischer, když výprava nocovala ve výšce takřka pět kilometrů.