Kamera u babyboxu. Proč?

Kamera u liberecké nemocnice míří na babybox. Lidé se nad tím podivují.

Babybox. Kontroverzní zařízení, které zachraňuje životy odložených dětí. Anonymně a tak, aby matku v tíživé životní situaci nikdo nepronásledoval. Jenže liberecký babybox hlídá bezpečnostní kamera. „Přijde mi to zvláštní. Matka by neměla mít strach, že ji někdo pozná, i když se dítěte vzdá. A tohle mi anonymní moc nepřijde,“ napsala redakci Petra Kožušníková z Liberce.
Podle mluvčí Krajské nemocnice Liberec Alexandry Kittnerové je kamera součástí vnitřního okruhu areálu a má chránit babybox, například před napadením vandaly.
„Rozhodně neslouží k tomu, aby pořídila záznam osoby, která do schránky dítě dala. Je to anonymní,“ řekla Kittnerová. Potvrzuje to podle ní i případ zatím jediného dítěte, které se v boxu ocitlo v říjnu minulého roku.
„Někdo do našeho babyboxu odložil novorozenou holčičku. Dodnes nevíme, jestli šlo o ženu, nebo o muže. Záznam kamery nikdo nezkoumal,“ dodala Kittnerová.
Od prvního června letošního roku funguje babybox také v areálu jablonecké nemocnice. Na rozdíl od toho libereckého ale u něj kamera není.
„Otázku, zda kameru ano, nebo ne, jsme řešili už při jeho instalaci. A došli jsme k názoru, že ne. Jediná kamera je proto uvnitř babyboxu. Ta ale slouží personálu nemocnice k posouzení zdravotního stavu dítěte a k tomu, abychom se přesvědčili, že jde opravdu o dítě,“ poznamenala tisková mluvčí jablonecké nemocnice Petra Krajinová.
V souvislosti s kamerou sledující liberecký babybox oslovila redakce Sedmičky také duchovního otce celého projektu Ludvíka Hesse. Z informace, že je zařízení pod dohledem, příliš nadšený nebyl. „Radost z toho nemám. V minulosti jsem se vždycky snažil, aby na babybox žádná kamera nemířila. A když už mířila, tak jsem se pokusil s jejím provozovatelem dohodnout, aby ji odklonil jiným směrem,“ řekl duchovní otec babyboxů Ludvík Hess.
O tom, že by přítomnost kamery mohla matku odkládající své dítě vystrašit a donutit ji k tomu, že zvolí jiné řešení, ale pochybuje.
„Myslím, že v takové chvíli nekouká kolem. Babyboxy doposud zachránily dvaatřicet dětí. A ze svých zkušeností vím, že většinu z nich odložily matky za denního světla,“ dodal Hess.
V době svého vzniku byl liberecký babybox desátým zařízením svého druhu v České republice. Obsahuje kolem tisíce elektronických součástek, stojí více než čtvrt milionu korun a Nadační fond pro odložené děti Statim ho zřizuje především díky pomoci sponzorů.
Dvířka schránky, v níž je udržována stálá teplota sedmatřicet stupňů Celsia, lze otevřít pouze jednou. Po jejich uzavření se ihned zaktivují vizuální a akustické senzory, které přivolají odborný lékařský personál.