Kampaň BSA zabrala, lovci pirátů dostávají desítky tipů za měsíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marcie Casas CC BY 2.0 Flickr

Protipirátský svaz Business Software Alliance (BSA) loni v Česku spustil kampaň, v rámci které láká zaměstnance firem k tomu, aby nahlásili, že jejich zaměstnavatel používá nelicencovaný software. Z dat BSA za loňský rok lze usuzovat, že kampaň funguje.

Kampaň české BSA se inspirovala v zahraničí, je ale mnohem umírněnější. Zatímco světová BSA na svých facebookových stránkách vystavuje například banner se sloganem „Nahlaste nelicencovaný software. Dostaňte a zaplaceno a udělejte si prázdniny“, česká pobočka mezinárodní organizace se s heslem „Nahlášení pirátství odměníme až 300 tisíci korunami“ drží pří zemi.

Právě tuto sumu může získat každý, kdo přispěje k „úspěšnému vyřešení případu“, což podle BSA znamená zaplacení náhrady škody. Podle BSA se už našlo dost těch, které kampaň oslovila.

„Kampaň je velmi úspěšná. Udělali jsme to proto, abychom pochytali velké ryby. V minulosti nechtělo mnoho informátorů odhalit svoji totožnost, a bylo obtížné s nimi navázat seriózní komunikaci,“ řekl Českému rozhlasu tiskový mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Zahraniční kampaň BSA je mnohem agresivnější než ta českáZahraniční kampaň BSA je mnohem agresivnější než ta česká | BSAKampaň BSA v některých zemích je mnohem agresivnější než ta česká

„Jedinou cestou ven bylo motivovat je, aby plně spolupracovali. proto jsme se rozhodli spustit tento program, abychom odměnili informace, které vedou nejen k odhalení ilegálního softwaru, ale navíc dotáhnou celý případ do konce,“ dodal.

BSA uvádí, že díky kampani dostává okolo třicítky tipů měsíčně. Některé z nich nakonec skončí vyšetřováním. Jen v současné době aliance jedná o mimosoudních vyrovnáních v hodnotě zhruba deseti milionů korun.

Nelegální software na ústupu

Podle dat BSA za loňský rok má 34 procent veškerého softwaru v Česku ilegální původ. V posledních letech se situace mírně zlepšuje, ještě v roce 2007 činil podíl ilegálního softwaru 39 procent. Zlomil se i dosavadní trend růstu hodnoty ukradeného softwaru, loni jeho cena poprvé od roku 2007 klesla.

Podíl nelegálního softwaruPodíl nelegálního softwaruPodíl nelegálního softwaru | BSA

V rámci regionu střední a východní Evropy s průměrnou úrovní počítačového pirátství 61 procent se Česko řadí k zemím s jeho nejnižší úrovní. Například v Německu a Rakousku se ale podíl nelegálního softwaru blíží jedné pětině.