Kanceláře shání hlavně banky a finanční společnosti

Nové kanceláře v Praze obsadily v loňském roce především banky a finanční nebo pojišťovací společnosti. Nájemci z tohoto sektoru drží 21procentní podíl na celkovém rekordním realizovaném objemu nájemních smluv v administrativních budovách v roce 2011, který činil 325 564 čtverečních metrů. Mezi největší transakce patřily pronájmy UniCredit Group v BB Centrum Filadelfie a Komerční banky v City West A2, uvedla mezinárodní poradenská společnosti DTZ zastupující nájemce i vlastníky nemovitostí, které se na tomto objemu podílela zhruba pětinou.

Loňský rok tak pro DTZ znamenal nejúspěšnější výsledek za posledních pět let, díky čemuž společnost vystoupala na 2. pozici v roční bilanci všech poradenských a realitních společností v oblasti komerčních nemovitostí. „K úspěchu přispěla kromě důvěry klientů i stabilizace našich týmů, které vedou profesionálové spojeni s počátky zdejšího realitního byznysu,“ komentuje výsledky Petr Šulc, Country Head of DTZ Czech Republic a.s.

Podle něj se společnosti loni dařilo také v segmentech logistiky, retailu i property a asset managementu. „Předpokládáme, že díky výraznému posílení naší kanceláře i synergií vyplývajících ze spojení s nadnárodní společností UGL Services bude velice silný i letošní rok,“ předpovídá. DTZ má mezi bankovními a finančními institucemi řadu klientů – aktuálně řeší nové sídlo pro ČSOB v Bratislavě, do jejího portfolia patří i banka HSBC.

Z hlediska oblíbenosti pražských lokalit mezi bankovními a finančními nájemci výrazně vede Praha 4, kde za posledních deset let byla realizována poptávka více než 157 000 metrů čtverečních. V rekordním roce 2011 si banky vybíraly opět převážně Prahu 4 (42 procent) a Prahu 5 (33 procent). UniCreditGroup obsadila přes 26 000 metrů čtverečních ve zmíněném objektu Filadelfie pražského BB centra, na čemž DTZ pracovala dva a půl roku.

Obecně se jednání, ať už na straně vlastníků nemovitostí nebo nájemců, prodlužují, a to i v případě přejednání stávajících nájemních smluv. „Firmy nenechávají rozhodnutí na poslední chvíli. Velmi pečlivě sledují situaci na trhu a snaží se včas dosáhnout úspor v rámci nájemného, provozních poplatků a nezřídka i optimalizace pronajímaných prostor,“ popisuje Václav Bouček, vedoucí týmu Tenant Representation v oddělení pronájmů DTZ.

Výsledky DTZ za rok 2011 potvrdily rovněž stále vysoký podíl přejednání (renegociací). Mezi deseti loňskými transakcemi s největším objemem figurují renegociace v polovině případů. V bilanci figurují i dva předpronájmy – pro PricewaterhouseCoopers (11 920 metrů čtverečních) a GlaxoSmithKline (2 150 metrů čtverečních) – v právě dokončovaném City Green Court. Tuto budovu před-certifikovanou na úroveň LEED Platinum nyní na pražské Pankráci finalizuje developerská společnost Skanska Property. „Aktuálně řešíme několik dalších předpronájmů v dokončovaných nebo chystaných projektech v Praze,“ doplňuje Judita Middleton, vedoucí týmu Landlord Representation v oddělení pronájmů DTZ.