Kapříci tentokrát nepřipluli

Nový děkan právnické fakulty – Jiří Pospíšil.

Koho volíš – Losnu, nebo Mažňáka? Ve Foglarově Záhadě hlavolamu touto volbou žila celá Stínadla. Stínadla zmítající se v soubojích znepřátelených skupinek, které mezi sebou soupeřily o nejvyšší křeslo, o post Velkého Vonta. Atmosféru Stínadel připomínala v úterý večer Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni. Místo vládce Vontů tu ale volili nového děkana.

„Hodný“ Jiří Pospíšil alias Otakar Losna, který fakultu, mnohými nazývanou jako justiční mafie, postupně tahá z problémů, a „zlý“ Karol Hrádela alias Emil Mažňák. Advokát známý jako obhájce podplaceného rozhodčího Zejdy. Jeho vysvětlování, kdy Zejdovy legendární kapříky hájil jeho velkou zálibou v rybolovu, mu v plzeňské akademické obci na popularitě nepřidala.

Drama v sále začíná

Do přednáškové síně vstupuje osmnáct soudců fakultního senátu. Kápě nemají, místo žlutých špendlíků jen své akademické tituly. U nich nehrozí, že práce opsali. No, i když, kdo ví… Tajemný Široko, neboli tajemník katedry Vilém Knoll, celou volbu budoucího nejvyššího moderuje. Kandidáti neplní žádné úkoly jako kolegové ze Stínadel. Stačí dvacetiminutový projev. Oba jsou nervózní, Pospíšil přiznává silné nachlazení a přemáhá bolesti v krku. Nakonec sklízí větší potlesk než „kapřík“ Hrádela. Při diskusi si slovo bere profesor Eliáš, šéf katedry obchodního práva.

I když je to ostřílený řečník, hlas se mu teď viditelně zadrhává. „Už jsem od vlivných lidí z univerzity slyšel, že fakultu zruší. Zvažte, komu dáte svůj hlas,“ upozorňuje senátory. Je jasné, komu fandí. Volil by Losnu. Hrádelovi nepomůže, ani kdyby prozradil návod, jak dostat kapra z klece. Senátoři házejí hlasy do urny. Když je Široko vysype na stůl, nikdo v sále nedutá. Kdo vyhraje? Je to opravdu tak jasné? Nebude v tom zase mít prsty Em – Milan Kindl, kterému všichni připisují na vrub veškeré prohřešky fakulty?

A co na to Jan Tleskač?

Skóre jedenáct ku šesti pro Pospíšila. Jeden hlas je neplatný. Sálem se místo vontské písně beze slov nese ohlušující potlesk, i když vítězství není tak přesvědčivé. Je jasné, že Em tu svůj vliv neztrácí. V pátek se podobná volba opakuje. I filozofická fakulta je bez Velkého Vonta. Tady se proti sobě stojí Pavel Vařeka, archeolog s vizáží dobrotivého medvěda a Šárka Cabadová- Waisová, manželka bývalého děkana, kterého před měsícem senát fakulty odvolal. Kdo vyhraje? Losna, nebo Mažňák?