Karlovarské nákupy jsou nejdražší

Hospodyňky na Karlovarsku utrácejí za potraviny na vánoční stůl víc než jinde. Kraj proslulý nejnižšími mzdami má totiž nejdražší potraviny.

Život na Karlovarsku? Žádné peříčko. V průměru nejnižší mzdy a zároveň nejvyšší ceny potravin z něj činí malý region jen pro silné jedince.
Aktuální údaje Českého statistického úřadu znovu potvrdily, že průměrné ceny potravin na Karlovarsku jsou nejvyšší v celé zemi. Dokonce i v Praze se nakupuje levněji. Všechny hlavní přísady do vánočního pečiva nebo na smaženého kapra jako mouka, máslo, vejce, cukr či mléko stojí v Praze méně než ve Varech. A to je přitom průměrná hrubá mzda v Praze zhruba o deset tisíc korun vyšší než v lázeňském regionu.
„Rovnítko mezi nízkými mzdami a nízkými cenami tady nefunguje, protože poptávku po potravinách v regionu zvyšují cizinci, ať už Němci, nebo Rusové. A dokud je poptávka, obchodníci ceny nesníží,“ vysvětlila Jaroslava Šenitková z Českého statistického úřadu.

Svátky se prodraží

Sedmička porovnala v několika krajích ceny jedenácti druhů základních potravin, které jsou v karlovarských domácnostech součástí vánočních nebo silvestrovských tabulí. A výsledek je ohromující. Například ve srovnání se sousedním Ústeckým krajem lidé na Karlovarsku zaplatí za stejný nákup o sto devět korun víc. „Mám švagrovou v Ústí, takže vím, že tam některé potraviny kupuje levněji. Dokonce mi vozí krabici s nákupem, když přijede na návštěvu,“ komentovala výsledky šetření Milada Vostrá z Karlových Varů. Ve srovnání s Plzeňským krajem činí rozdíl zhruba devadesát korun v neprospěch Karlovarska a ve srovnání s krajem Vysočina, kde jsou průměrné mzdy na podobně nízké úrovni, přibližně osmdesát korun. A to ani zdaleka nebyl nákupní košík plný. V případě většího počtu položek by se nůžky mezi cenami potravin v regionech ještě více rozevřely.
Ve Varech jsme nakoupili nejdražší kuře, máslo, eidamskou cihlu, hovězí maso, šunkový salám i pomeranče. Naopak skoro nejlevněji jsme tady pořídili mrkev.

Akce. Čas úspor

Karlovarsko vévodí žebříčku nejdražších potravin v Česku, přestože cena hovězího masa bez kosti tady v posledním půlroce poklesla o šest korun a cena kilogramu hladké mouky zhruba o dvě koruny. Za stejnou dobu však na Karlovarsku podražila vejce o korunu padesát (na téměř devětadvacet korun za deset kusů), zatímco v Praze jako nejbohatším regionu jejich cena zůstala nezměněná (necelých šestadvacet korun). A právě spotřeba vajec je kolem Vánoc velká.
Karlovarské hospodyňky už jsou na drahotu zvyklé. Potraviny proto pořizují u obchodníků hlavně v akcích. Při velkých nákupech, jakou jsou předvánoční, ušetří až stokoruny. „Nakupuji podle letáků. Zvlášť před Vánocemi, kdy spotřebuji víc másla, oleje a cukru. To víte, šetřím, kde se dá,“ odpověděla Vladimíra Mrázová, další z respondentek Sedmičky. Právě cukr, hlavní surovina do vánočních sladkostí, je na Karlovarsku vůbec nejdražší v zemi. Pokud není v akci.