Karlovarský festival se rozjíždí zvolna

V Karlových Varech vstoupil šestý ročník mezinárodního festivalu studentských filmů a debutů Fresh Film Fest (FFF) do svého druhého dne jen zvolna.

Vstupenky nebo akreditace si pořídilo během dopoledne zatím jen kolem tří set lidí. Kdo si ale na nedostatek práce nemůže stěžovat jsou porotci. Od ráno na ně čekaly první bloky soutěžních snímků a tři z pěti porot už dnes své poslání naplní. ČTK to řekla Aida Abbasová z produkce FFF.
Porotců je celkem 17 a jsou rozděleni do pěti týmů. Porota hodnotící hlavní soutěž je pětičlenná, ve zbývající sekcích hodnotí filmy tříčlenné poroty. Jak uvedla Abbasová, snímky nemají takříkajíc „nakoukané“ předem, ale poprvé je spatřili až v Karlových Varech. „Ve většině případů nemají oddělené projekce, chodí do kina společně s dalšími diváky. Tři poroty ve vedlejších sekcích dnes vynesou svůj verdikt. Až do sobotního vyhlášení výsledků ale bude přísně tajný,“ poznamenala Abbasová.
Festival FFF má komorní atmosféru a téměř veškeré dění je koncentrováno do prostoru u promítacích sálů v hotelu Thermal. Je tedy skoro jisté, že se tady někteří tvůrci, jejichž snímky soutěží, s porotci potkají. Na rozhodování o konečných výsledcích to ovšem rozhodně nemůže mít vliv, podotkla Abbasová. „Porotu tvoří renomovaní odborníci a skuteční profesionálové. Určitě nehrozí, že by se nějak nechali ve svém úsudku ovlivnit. A navíc moc času na nějaké povídání nemají,“ konstatovala.
Program FFF se dnes rozšířil z Thermalu také do dalších sálů v Karlových Varech. Promítá se i v kinech Čas a Panasonic, první diváky přivítal Klub Elko. Projekce trvají do pozdních večerních hodin. Celkem nabízí FFF až do neděle na 200 filmů tuzemských a zahraničních tvůrců. Pořadatelé festivalu očekávají postupné zvyšování divácké pozornosti a přáli by si, aby přišlo více než 2000 lidí. Značný zájem patrně bude o páteční půlnoční filmový maraton, tentokrát pojmenovaný Blaxploitation Night.