Karlovský gastrofestival: zdaleka nejen frgálová manufaktura

Frgál (ilustrační foto)

Frgál (ilustrační foto)

O víkendu se v údolí Velkých Karlovic nedaleko od Vsetína koná oblíbený festival gastronomie. Je trochu jiný než ostatní: 14 zastávek se 60 stánky valašských restaurací a výrobců krajových produktů na návštěvníky čeká podél cyklostezky Bečva a celková vzdálenost mezi nimi je 3,5 km.

Není jen pro zdatné turisty nebo cyklisty, údolím se lze svézt vláčkem nebo povozy taženými koňmi. A zažít si „třiapůl kilometru chutí a vůní“ během valašské Gastro Tour. Nechybí na ní nejznámější valašské pokrmy v čele s kyselicí, haluškami či švestkovými knedlíky, jinde budou servírovat jehněčí, ryby, králíka i zvěřinu (kančí, dančí i jelení) v různých úpravách, na jídelníčku budou ryby, pokrmy z dýně, zabíjačka, dobroty z udírny či regionální piva včetně produktů nového místního Karlovského minipivovaru.

K zajímavostem patří např. kohoutí vývar, kohout na víně, šneci na hráškové brázdě, králík na černo, mátové palačinky, maková zmrzlina, valašské pudláky nebo boršč, vareniky, pelmeně a další speciality ukrajinské kuchyně (provozovatel jedné z gastro zastávek je původem z Ukrajiny).

Festival organizuje i mezinárodní farmářský trh s čtyřmi desítkami stánků s nabídkou i ochutnávkou produktů z Valašska, Slovenska a dalších zemí, od koláčů zvaných frgále, sýrů a uzeniny přes produkty z medu, domácí paštiky, husí játra, sladké i slané pečivo, oleje, mošty až po maďarské klobásy, sýry a piva, vietnamskou kávu, novozélandskou sůl… V Gril srubu Razula se bude nacházet frgálová manufaktura, kde si děti i dospělí mohou vyzkoušet výrobu a vlastnoručně vyrobený frgál si odvézt s sebou domů.

V neděli se opět bude u Spa hotelu Lanterna konat i soutěž o nejlepší frgál, který vyhodnotí porota, veřejnost může ochutnávat a rozhodne o vítězi přidané kategorie kuriózních a jiných koláčů. V Kuchařském show se představí mj. Markéta Hrubešová, v údolí uvidíte při zabíjačce řezníky, v permanenci budou všechny místní bary nabízející míchané nápoje, na loukách před hotely se večer rozhoří vatry… A jako každým rokem přijíždí vařit michelinský kuchař – letos to bude Roman Paulus. Vlastní galavečeře představí i šéfkuchaři místních hotelů Lanterna a Horal, ještě pár míst zbývá. Vítajte na Valašsku!