Karlovy Vary připravuj třetí etapu regenerace bytových domů

Karlovy Vary připravují třetí etapu regenerace bytových domů, která je zaměřena hlavně na vylepšení současného stavu panelových domů na sídlištích. Magistrát má pro žadatele o dotace, jimiž mohou být vlastníci bytových domů, bytová družstva nebo společenství vlastníků bytů, k dispozici více než 5,3 milionu korun. O peníze lze požádat od dubna do konce června, oznámila mluvčí města Michaela Kousalová.

Peníze z Integrovaného operačního programu jsou nyní určeny na opravy domů v největší karlovarské čtvrti Stará Role a do vybrané zóny patří 21 ulic včetně hlavní třídy, ulice Závodu míru. Z celkové částky na opravy domů představuje 40 procent dotace a zbývající část musejí zaplatit majitelé domů, konstatovala Kousalová. „Dotaci lze využít třeba na zateplení domů včetně výměny oken nebo na opravy balkonů i výměny rozvodů,“ podotkla mluvčí. Karlovy Vary už přispěly od září 2009 na revitalizaci největšího sídliště Stará Role zhruba 25 miliony korun. Peníze od města získalo ve dvou výzvách na podávání žádostí 18 zájemců. Město získalo z Integrovaného operační programu na podporu bydlení celkem 3,2 milionu eur (zhruba 78,4 mil. korun). Z této částky je na regeneraci domů 40 procent a další peníze jsou na revitalizaci zeleně a veřejných prostranství na sídlišti Stará Role.

Veškeré práce na revitalizaci veřejných prostranství ve Staré Roli hrazené z dotací EU se uskuteční do roku 2013. Je to mezní limit pro vyčerpání dotace. Stejná lhůta platí i pro opravy panelových domů. Rozložení akce do čtyř let má být pro město výhodné hlavně proto, že je nutné platit práce předem z rozpočtu a podpora bude vyplácena zpětně po ukončení projektu, případně jednotlivých etap projektu.