Karlovy Vary se zadlužují

Evropské fondy. Zaklínadlo, které má fungovat při splácení úvěru. Zdroje města se povážlivě tenčí.

Oprava ulice Závodu míru a Mattoniho nábřeží se znovu odsouvá, postupnou obnovu veřejného osvětlení a dalších ulic musí radní odložit. Již tradičně budou šetřit také v oblasti kultury a cestovního ruchu. Například karlovarští symfonici mají přijít o pět milionů. Příští rok nebudou Vary mít ani další záležitosti. Budou hospodařit se schodkem 235 milionů korun.
Na tom, že do městské kasy přiteče méně, se podepisuje také krize v podobě menších příjmů z daní a zákony, podle kterých firmy i živnostníci platí méně. Pokladnu rovněž zatěžuje splácení úvěru za halu.
„Na výdaje za věci, které by bylo dobré udělat, bychom potřebovali až dvě miliardy. Do každého rozpočtu je proto třeba vybrat, co považujeme za nejdůležitější. A na tom jsem se shodli,“ komentuje náměstek primátora Petr Keřka.
„Rozpočtu vytýkám nevyváženou strukturu výdajů podle priorit a malou iniciativu v získávání dotací. Například Kladno se stejným rozpočtem dokáže na dotacích získat dvakrát více peněz, než Karlovy Vary,“ říká Petr Kulhánek, opoziční zastupitel a člen finančního výboru zastupitelstva města.
Výstavba plaveckého bazénu u haly, úpravy v meandru Ohře, obnova a zušlechtění veřejných prostranství ve Staré Roli, modernizace Rolavy. To jsou velké akce, do kterých bude město v příštím roce investovat.
A zaplatí je ze svého, proto si na ně také bere překlenovací úvěr. Část peněz se sice vrátí z Unie, přesto zůstane více než dvousetmilionový schodek.
Město jej chce uhradit z vlastních zdrojů a úvěrem. „Na velké investiční projekty navrhujeme pro předfinancování využít bankovní úvěr, který bude sloužit pro překlenutí období, než nám budou investice proplaceny z evropských fondů,“ vysvětluje primátor Werner Hauptmann.
Úhrada z vlastních zdrojů znamená použít peníze, které město získalo z hospodářské činnosti. Zatímco v minulosti čerpalo z těchto zdrojů po menších částech, příští roku z nich vezme 150 milionů korun. Konto, kde bývalo kolem miliardy korun, se povážlivě tenčí, aktuální stav je kolem 120 milionů korun.
Podle Kulhánka, pokud město nezmění razantně své hospodaření, budou schodkové rozpočty i v následujících letech. A schodky nebude už z čeho hradit. „Přebytky z minulých let budou vyčerpány, vedlejší hospodářská činnost deficit nepokryje. Řešením bude buď další vnitřní zadlužování města omezením výdajů na obnovu městské infrastruktury nebo vnější zadlužení dalšími úvěry či emisí dluhopisů, jako tomu bylo v případě Liberce,“ říká.
Několik let slibovaná rekonstrukce ulice Závodu míru podle vedení města začne právě v příštím roce. Přijde na 110 milionů korun, rozpočet na příští rok počítá s desetinou této částky. Znamená to, že na podzim 2010 začnou jen přípravné práce.