Kaskadér podobající se Yetimu nepřekonal rychlostní rekord na kole

Rekordní pokus Erica Baroneho

Rekordní pokus Erica Baroneho Zdroj: Profimedia.cz

Rekordní pokus Erica Baroneho
Rekordní pokus Erica Baroneho
Rekordní pokus Erica Baroneho
Rekordní pokus Erica Baroneho
5
Fotogalerie
Jedenapadesátiletý francouzský kaskadér Eric Barone nepřekonal o Velikonocích vlastní rychlostní rekord na kole při jízdě na sněhu. Pokus se konal v oblasti Bourg-Saint-Maurice. Rekord z dubna roku 2000 tak zůstává na hodnotě 222 kilometrů za hodinu

Kaskadér, který v nebezpečných scénách zastupoval třeba herce Sylvestera Stalloneho nebo Jena Clauda Van Dammeho, proslul svými rekordními pokusy v rychlostní cyklistice. Rekordu na sněhu dosáhl ve francouzském lyžařském areálu Les Arcs na aerodynamicky upraveném kole. Také helma a kombinéza byla vyrobena s ohledem na co nejlepší aerodynamické vlastnosti.

Eric Barone si z vulkánu Cerro Negro odnesl nejen smíšené vzpomínky. Záznam rekordních jízd z roku 2002 zachycuje těžký pád v čase 2:33

Baronemu se podařilo dosáhnout nejvyšší rychlosti ve sjezdu také na pevné půdě, a to na svahu vulkánu Cerro Negro v Nikaragui. Dne 12. května 2002 ustavil rekord nejprve na sériovém kole – 163 km/h. O chvíli později se rozjel opět na aerodynamickém prototypu, a jen okamžik poté, co čidla naměřila 172 km/h, praskl u Baroneho bicyklu karbonový rám a následoval dramatický pád. Z něho naštěstí Barone vyvázl jen s několika zlomenými žebry a odřeninami v obličeji.

Rekord na sériovém kole sebral loni Ericu Baronemu jezdec Markus Stöckl, který po úpatí nikaragujského vulkánu jel rychlostí bezmála 165 km/h.