Každý třetí deváťák už měl sex

Téměř všichni deváťáci z Hranic už pili alkohol. Skoro třetina má za sebou první sexuální zážitek. Ukázal to průzkum Sedmičky.

Spousta z nich ještě nemá občanku, mnozí nevědí, čím by chtěli v životě být, ale téměř všichni už okusili chuť alkoholu. Skoro osmdesát procent žáků devátých tříd z Hranic vyzkoušelo cigaretu a šedesát procent i marihuanu.

Své první milování prožila podle průzkumu Sedmičky mezi sto padesáti žáky devátých tříd ze čtyř základních škol v Hranicích téměř třetina patnáctiletých žáků. „Měla jsem už sex a bylo to krásné,“ napsala v anonymním dotazníku jedna z deváťaček.

Kdy je normální mít první pohlavní styk? Od třinácti do dvacíti let, odpovídali deváťáci. Téměř polovina si myslí, že normální je sex v patnácti letech. Zhruba patnáct procent dětí neuvedlo žádný věk, napsali, že je to individuální záležitost, a že to záleží na každém člověku. Jedna dívka v dotazníku sdělila, že vhodný čas je tehdy, když je člověk opravdu zamilovaný.

Představa, že by dítě mohlo mít sex, děsí mnohé rodiče. Mohou být ale v klidu, jejich děti začínají se sexem později než oni. Podle psychologa Zdeňka Kolaříka z Hranic to vyplývá z dlouhodobých výzkumů, které provádí psycholog a sexuolog Petr Weiss.

Na to, kdy děti začnou se sexem, mají vliv rodiče. Co zaseli, to sklízí. „Rodiče by se měli ptát, jak dovedou se svým dítětem hovořit, zda je jejich vztah otevřený a důvěryplný a jak probíhá sexuální výchova. Zda jsou to hovory o vztazích, do kterých patří i sex, nebo poučení typu: Dej si bacha, ať něco neprovedeš,“ objasnil Kolařík.