KCP by mohl oddlužit prodej majetku a výstavba nových budov

Problémy Kongresového centra Praha (KCP) by mohl vyřešit prodej nemovitostí a přístavba výstavních ploch, s návrhem radu seznámil náměstek primátora pro oblast zdravotnictví, volný čas a výstavnictví Ivan Kabický (ODS). KCP má miliardové dluhy. Praha je jediným akcionářem problémového komplexu.

KCP dluží přes dvě miliardy korun, dluh chtělo město původně uhradit tím, že prodá zbytný majetek společnosti a hlavní budovu dlouhodobě pronajme. Tuto variantu ale odmítlo ministerstvo financí, které má na majetku KCP zástavu. Ministerstvo naopak navrhovalo, že by celý dluh splatilo, všechny nemovitosti KCP by pak spadly do rukou státu. Ten by je následně prodal. Magistrát návrhem podle Kabického usiluje o to, aby město nadále zůstalo vlastníkem kongresového centra. Náměstek ale zdůraznil, že jde jen o informační materiál, o kterém se bude dál jednat. „Praha musí dluh doplatit do roku 2014, tak je návrh, aby se postupně rozprodaly některé pozemky, hotel a business centrum a Praze by v této variantě zůstalo jen kongresové centrum,“ řekl po jednání rady. Z návrhu vyplývá, že by mohly být prodány pozemky na Vyšehradě, na Pankráci na jih od hlavní budovy, hotel Holiday Inn PCC a Business centrum Vyšehrad.

Jednou z cest by podle Kabického mohla být dostavba, čímž by se výstavní plochy zvětšily o zhruba 5 tisíc metrů čtverečních. Stavět by se mohlo na severní straně směrem do Nuselského údolí nebo by další výstavní plocha mohla vzniknout nad podzemními garážemi na jižní terase, stojí v návrhu. V současné chvíli ale není možné jednoznačně říci, že tato varianta projde, řekl Kabický. Jednou z možností je totiž prý i to, že město požádá o přeúvěrování a z rozdílu ceny, kterou dostane při prodeji majetku, bude dál provozovat kongresové centrum. KCP, jehož stoprocentním majitelem je Hlavní město Praha, je zatížené miliardovými dluhy kvůli pořádání výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v roce 2000.