Kde jedl prezident Klaus, dostal misku i labrador Eda

Pes je v klatovských restauracích jako normální host. Potvrdil to test Sedmičky.

Když se chtěl Maxipes Fík dostat do krejčovství, kde byl na dveřích obrázek přeškrtnutého psa, měl o problém postaráno. Ovšem z klatovských restaurací by ho určitě nevyhodili. Redaktor Sedmičky navštívil s labradorem Edou pět podniků. Všude měl dveře otevřené a čtyřnohému hostu nabídli i misku s vodou.

Psa obslouží

První na řadě je pizzeria Segafredo. „Tady nás určitě dovnitř nepustí. Tohle nevypadá na podnik, kam by normálně psi mohli vstoupit,“ říká si redaktor. Ovšem situace je úplně opačná. Vedoucí Segafreda Roman Kokoš se nakonec s Edou zkamarádil. „Všichni máme doma psy, tak proč bychom je sem nepustili?“ směje se majitel pizzerie.

„Samozřejmě tady nesmí běhat a obtěžovat hosty. Jednou sem přišel mladík, který psa na první pohled nezvládal. Jinak u nás pes dostane misku s vodou a nějakou dobrotu,“ dodává. Ze Segafreda míříme záměrně do dalšího tichého podniku. Ani z Van Gogha v Plánické ulici obsluha Edu nevykázala. Servírky naopak chlupáčovi nabídli vodu.

„Je to samozřejmě o domluvě. Host může klidně přijít se psem. Určitě je to lepší, než kdyby ho přivázal na ulici a tady si pak sedl na kafe,“ říkají servírky. Ani v restauraci Van Gogh labrador ostudu neudělal, i když nemá rád děti a cizí psy. To chtěl dávat najevo, když do restaurace přišla rodina s malých chlapcem, ale naštěstí se nic nestalo. Eda je totiž úplatný, když má člověk v kapse dost piškotů. Redaktor záměrně sedí u stolku, kolem kterého vede cesta na toalety. I když Eda zdaleka překračuje proporce klasického gaučového psa, hosty to nijak nerozhodí a bez obav kolem něj prochází.

Dalším cílem je Beseda. Ani tady nečeká Edu zákaz a majitel restaurace Kamil Šedivý automaticky vyndavá misku na vodu. „Velký pes nebo malý pes – to nám nevadí. Ale musí ho majitel zvládat. Jednou si sem sedl mladík s notebookem a pes si dělal, co chtěl. To jsme pochopitelně zarazili,“ vzpomíná. Že by v Klatovech nebylo místo, kam by Eda nesměl? Redaktor se chystá vyzkoušet restauraci Tep, kam si radní obvykle zvou důležité návštěvy a obědval tady i prezident Václav Klaus. „Chcete pro něj misku?“ ptá se číšník.

Zdá se, že psi v klatovských restauracích už povýšili na normální hosty a někde je obslouží dřív než jejich majitele. Stačí se slušně chovat a číšník ctí pravidlo náš zákazník – náš pán. „U nás může přijít člověk se psem do kavárny i do restaurace. Nikdy jsme s tím problémy neměli. Ani takové, že by se tu třeba poprali dva psi,“ dodává.

Posledním testovaným místem je D-klub u klatovského divadla. Tady každým okamžikem čekali na příchod lidí, kteří si sem přišli udělat firemní posezení. Ale Eda jim nevadil. „Kdyby sem přišel nějaký ostřílený notorik se psem, asi bychom se ohradili, protože máme zkušenosti, že takoví lidé psi nezvládají. Ale jinak sem lidé se psem mohou. Akorát je tu dost malý prostor, takže když je plno, nemusí se tady pes cítit moc dobře,“ upozorňuje předem barman.

Pokuta nehrozí

V žádné z testovaných restaurací se neoháněli kontrolou z hygieny. Ani nemohou. „Za to, že je pes v restauraci, žádná pokuta nehrozí. Samozřejmě výjimkou je kuchyně,“ tvrdí hygienička Marie Čemusová. Zda může pes do restaurace nebo ne, je tedy pouze na majiteli provozovny. Ale podle hygieniků by pak měl dělat výjimku, když přijde se psem nevidomý člověk.

Řada majitelů psů se ale návštěvám restaurací se svým čtyřnohým miláčkem záměrně vyhýbá. „V první řadě to není pro psa dobré prostředí. Bývá tam zakouřeno, když je plno, může to psa stresovat a v nejhorším případě může psa někdo vydráždit. Já když jdu do hospody, tak zásadně bez psa. Pro toho si udělám čas zvlášť,“ tvrdí Martin Sýkora, majitel retrívra.