Kdo bude šéf Microsoftu? Mulally plánuje zůstat ve Fordu i v roce 2014

Alan Mulally

Alan Mulally Zdroj: CC BY-ND 2.0: Michigan Municipal League

Generální ředitel americké automobilky Ford Motor Alan Mulally hodlá do konce příštího roku zůstat v čele podniku. Uvedl to podle internetových stránek agentury Bloomberg člen správní rady automobilky Edsel Ford. Mulally je přitom považován za hlavního kandidáta na nového šéfa softwarového gigantu Microsoft.

Nynější generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer v srpnu oznámil, že svou funkci do roka opustí. Někteří investoři podle listu Wall Street Journal věří, že příchod Mulallyho do Microsoftu by přinesl příznivé změny v řízení podniku. Zpráva, že Mulally zatím plánuje zůstat ve Fordu, vedla k poklesu akcií Microsoftu až o 4,5 procenta.

Vývoj akcií Microsoftu za poslední tři měsíceVývoj akcií Microsoftu za poslední tři měsíceVývoj akcií Microsoftu za poslední tři měsíceZdroj: Yahoo Finance

Jak už web E15.cz informoval dříve, kromě Mulallyho je prý favoritem také interní technolog a viceprezident Microsoftu „pro cloud“ Satya Nadella. Otázkou však zůstává, zda má uznávaný expert na technologie požadované vůdčí schopnosti.

Mezi dalšími kandidáty jsou prý také bývalý ředitel Skypu Tony Bates a bývalý ředitel Nokia Stephen Elop. Jejich šance na úspěch byly považovány za minimální. To se ale možná změní v souvislosti s aktuálním prohlášením, které přišlo z Fordu.

Šéfa do konce roku

Ať už je favoritem kdokoliv, cíl Microsoftu se nemění. Nového ředitele chce firma představit do konce roku. Potvrdila to také například Mary Jo Foleyová, novinářka sledující Microsoft několik desetiletí.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows stále využívá většina osobních počítačů. V poslední době ale firma zaostává za konkurenty jako je Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a chytré telefony.