Kdo ovládne libereckou radnici? Bude to Losna, nebo Mažňák?

Koalice na liberecké radnici je na kusy. Primátor Jan Korytář na odvolání a město se rozdělilo na korytářovce a antikorytářovce.

Je to jako v Rychlých šípech, kdy kluci chodili po Stínadlech a vykřikovali: „Volíš Losnu, nebo Mažňáka?“ V Liberci proti sobě stojí dvě skupiny.
Vítězná Změna pro Liberec se Zuzanou Kocumovou z Unie zdraví a ti ostatní. Situace se mění každým dnem. Rozseknout ji musí zastupitelé nejdéle 16. dubna.
„Jednal jako diktátor a proti zákonu, musí z kola ven,“ tvrdí odpůrci primátora. „Je to boj o moc v přímém přenosu,“ prohlašuje Jan Korytář.

Osmnáct zastupitelů bývalé koalice chce vaši rezignaci. Odstoupíte?

Nic jsem do této chvíle od nikoho písemně nedostal. Primátorem chci zůstat až do 16. dubna, na kdy jsem svolal náhradní zastupitelstvo. Zbývající dny chci využít, abych udělal maximum toho, s čím jsem na radnici šel. Chci některé věci nastavit tak, aby v budoucnu šly těžko vrátit zpátky. Například průhledné fungování úřadu a některých kauz z minulosti.

Koalice se ale minulý týden rozpadla. Jak může vedení města fungovat?

I když to tak možná nevypadá, každý se snaží, aby dopad na město byl minimální. Žádný med to ale není.

Vyčítají vám, že jednáte diktátorsky, s kolegy v koalici se neradíte a stavíte je před hotovou věc. Připadá vám to taktické?

Odvolávají mě po čtyřech měsících, kdy jsem převzal město s dvoumiliardovým dluhem a mnoha problémy. Moc času na dlouhé povídání nebylo a asi jsem udělal i pár chyb. Myslím, že komunikovat umím. Jezdím na dvě besedy s lidmi týdně. Šestnáct roků jsem pracoval jako manažer.

Utnul jste diskusi zastupitelů o vašem odvolání. Neměl jste je nechat domluvit? Teď na vás chystají trestní oznámení pro zneužití pravomoci.

Pánové udělali několik procedurálních chyb a já jim to přece nebudu usnadňovat. Podle mne jsem zákon ani jednací řád neporušil, pokud si někdo myslí něco jiného, tak o tom rozhodne soud. Na druhou stranu je tu ještě deset dní, kdy můžeme zapracovat na přípravě územního plánu a transparentnosti zakázek. A na vytvoření nové koalice. Kdyby mé odvolání bylo pořádně připravené a podané včas, postup mohl být standardní.

Proč jste tak trval, aby tajemnicí byla Alena Dvořáčková, když to byl poslední impulz k rozpadu koalice?

Vyhrála ve výběrovém řízení. Tajemník není politická funkce, ale úřednická a zákon o obcích přesně říká, jak se má postupovat při jeho výběru. Měli jsme v dodatku koaliční smlouvy, že rozhodnutí o vítězi je plně v kompetenci primátora. Když jsem to udělal, koaličním partnerům se to nelíbilo. Ve středu ráno před zastupitelstvem jsme řekli, že v zájmu udržení koalice souhlasíme s druhým kandidátem, prý ale už bylo pozdě.

Co bude dál?

Změna pro Liberec jedná o nové koalici. Musíme získat podporu minimálně dvaceti zastupitelů, jinak koalice se Změnou pro Liberec skončila. Na druhou stranu, každá koalice beze Změny pro Liberec znamená tichý nebo otevřený návrat ODS. A jak prosadit protikorupční opatření, nevím.

Martina Rosenbergová je lídrem ČSSD a statutární náměstkyní libereckého primátora. Její strana odešla z koalice jako první, a tím ji prakticky rozbila. Pak se přidaly další dvě strany. Podle Rosenbergové si za odvolání může Korytář sám. „Nedůvěřuje nám a my zase jemu. Větu Dokud jsem tady primátorem já, bude to tak a tak, jsme slyšeli mockrát,“ říká náměstkyně Martina Rosenbergová.

Primátor tvrdí, že ho chtějí odstranit kvůli systém zadávání zakázek.

Myslím, že to není ten hlavní důvod. Směrnici o zadávání veřejných zakázek jsem připomínkovala a trvala na snížení současných limitů pro ně.

Tak čím vás tedy štve?

Nemluví s námi, ani s úředníky. Nekonzultuje s námi ani obsah Radničního zpravodaje. Jako vedení radnice nemluvíme s lidmi navenek. Vadí mi i klientelismus. Že si primátor zaměstnává svoje lidi na dohodu. Několikrát jsme se na to ptali a primátor nejdřív nepřiznal nic, pak dvě, a pak mi novináři položili na stůl další čtyři smlouvy.

Co bude se zakázkami na opravu lázní a dostavbu bazénu, kterou primátor odmítl podepsat?

V tuto chvíli nevím. Liberec lidem navrhl, aby je znovu posoudila speciální pracovní skupina, ale to primátorova Změna pro Liberec odmítla. Vítěz platí a primátor by smlouvy podepsat měl. Neudělal to a přicházíme o čas s firmami jednat a vyjednat lepší podmínky. Měli bychom se chovat rozumně a nenechat projekt padnout jen proto, že je někdo proti Syneru.

Podle vás tedy ty smlouvy také nejsou v pořádku?

Právníci tam nic zásadního nenašli, ale vyslovili jisté pochybnosti, které je potřeba vyvrátit.

Požadujete jeho rezignaci. Co když neodstoupí?

Pokud nesvolá mimořádné zastupitelstvo, svoláme ho my. Bude mít jediný bod programu, odvolání primátora.

Jak si představujete nové vedení města?

Oslovili jsme všechny strany. Vedení města by měla být týmová práce. Teď čekáme, s čím přijde vítěz voleb Změna pro Liberec. Pokud se jí nepodaří sestavit koalici, pak začneme jednat my.

Přichází v úvahu koalice se Změnou bez Korytáře?

Nechci předbíhat.

A co ODS? Pokud nepůjdete se Změnou, bez ní se neobejdete.

Existuje i možnost menšinové vlády. Jsem ale připravená jít i do opozice. Nemusím za každou cenu vládnout.

Jste ale aktuální kandidátkou na post liberecké primátorky.

Zatím jsme o tom nemluvili, ale jsem lídr, takže je to dost logické. Byla bych ráda, kdyby si primátora zvolili zastupitelé.

V politice jste nováček. Jste připravená vést stotisícové město?

V politice jsem sice nováček, ale vedení města je o práci a já jsem vždycky uměla pracovat a dobře.