Kdo postrádá sbírku motýlů?

V Nymburce se našla neobvyklá věc: sbírka motýlů. Najde majitele?

Peněženky, klíče, doklady, mobilní telefony. Sem tam nějaké oblečení nebo jízdní kolo. To jsou věci, které strážníci v Polabí nejčastěji evidují v rubrice „Ztráty a nálezy“.

Občas se objeví i daleko kurióznější kousky. Moped, vodní myčka nebo živá koza.

Například strážníci v Nymburce nedávno dostali na stůl sbírků motýlů. Někdo ji našel v ulici Na Valech ukrytou v igelitové tašce. „To je opravdu kuriózní věc, s něčím takovým jsme se ještě nesetkali. Netušíme, jak se tam mohla dostat,“ uvedla velitelka městské policie Simona Lazarová.

Pokud se majitel nepřihlásí, nalezené věci jdou po půl roce do dražby. „Kvůli tomu jsme museli sbírku poslat odborníkům, aby stanovili, jakou má asi cenu,“ řekla Lazarová.

Koza v kině

Také kolínští strážníci nejčastěji dostávají na stůl peněženky, klíče nebo doklady.

„Lidé je mohou dávat i do takzvaných schránek důvěry a my je pak jednou týdně vybereme. Věci od nás však putují na městský úřad, který s nimi nakládá dál,“ uvedl zástupce ředitele městské policie Zbyněk Verfel.

A kuriozity? „Jednou jsme se museli postarat o živou kozu, která utekla majiteli a dostala se až do kina. Je to asi dva roky. A na Zálabí jsme chytali klokana, ale u něj jsme věděli, komu patří, takže to nebyl klasický nález,“ řekl Verfel.