Kdybych si na tajné konto ulil miliony, musel bych být Pitomec roku

Žije v Kladně, zatkli ho v Českém Krumlově. Z firmy, kterou Ladislav Malý vedl, podle policie zmizelo dvacet milionů. Obvinění jej zbavili, vězení mu ale stále hrozí.

V osmdesátých letech byl ředitelem slavné kročehlavské sportovní základní školy. Na Sletiště dostal nejmodernější atletickou dráhu v Evropě a jeho zásluhou má kladenský fotbal hřiště s umělou trávou. Ve sportovních kruzích patří mezi výrazné osobnosti. Fotbal se mu nakonec stal osudným. Týdeníku Sedmička poskytl o své kauze exkluzivní rozhovor.

Kde se ptám, slyším na vás jen samou chválu. Jak se přihodí, že se člověk s tak skvělou pověstí ocitne z minuty na minutu v poutech?
Tuhle otázku jsem ještě nezodpověděl ani sám sobě. Ve vedení fotbalového svazu už čtyři roky nezastávám funkci. Tudíž obvinění, že jsem v době šéfování svazové společnosti Fotbal Trading krátil finanční úřad na daních ve výši dvacet milionů korun, považuji za nesmyslné.

Daňový únik se podle vyšetřovatelů týká prodeje vstupenek na utkání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2004 v Portugalsku. Proč to podle vás vyšetřují až nyní?
Na něčí popud. Všechny daňové záležitosti jsem vždy konzultoval s daňovými poradci i právníky. Každý rok jsme si nechali dělat audit. Proto jsem při zdůvodnění zatčení, které mne zaskočilo, zůstal klidný. I když do smíchu mi rozhodně nebylo.

Minulého předsedu fotbalového svazu Pavla Mokrého, který vám před pěti lety šéfoval, zatkli ve stejný den jako vás. On popsal zásah policejních jednotek hodně barvitě. Vy jste se k tomu dosud podrobně odmítal vyjádřit.
Trávil jsem s manželkou dovolenou v penzionu v Českém Krumlově. Široko daleko ani živáčka. Přijeli si pro mě před šestou ráno. Tři policejní vozy zakuklenců. V okolních ulicích natáhli sítě, abych jim snad někudy neupláchl. Přijela s nimi i sanitka, kdybych jim zkolaboval. Zazvonili, oznámili mi, že s nimi musím do Prahy na výslech a nasadili mi pouta. Byli korektní, nasadili mi je zepředu.

Vysvětlil vám někdo, proč zvolili právě tento způsob předvolání k výslechu?
Nevysvětlil. Daňové poplatníky to stálo asi hodně peněz. Přitom stačilo, aby pro mě přijeli do Kladna nebo do kanceláře v Praze. Mohli mi také poslat obsílku, abych se dostavil do Bartolomějské ulice k podání vysvětlení. Určitě bych tam přišel.

Jak policisté věděli, že jste v Krumlově a právě v tom penzionu?
Poslední šéf Fotbal Tradingu Jaroslav Rezák mi týden před tím volal, že by se rád se mnou sešel. Řekl jsem mu, kde a kdy budu. Ale jestli jim to řekl on, nebo někdo jiný, to jsem nezjišťoval. V Bartolomějské už byli nachystaní, že mne převezou do vazební věznice v Ruzyni, ale večer mě pustili domů. Už bez odvozu.

Údajně jste na policisty podal trestní oznámení.
Trestní oznámení podal pan Mokrý, moje advokátka podala stížnost pro podjatost vyšetřovatelů.

Nečekám, že byste se ke krácení daní, třeba k němu došlo z nedbalosti, přiznal. Nebo se mýlím?
Policisté krácení daní neprokázali. A finanční úřad, kterému by peníze musely chybět, se po nich celých pět let nesháněl.

Rok po mistrovství Evropy jste při volbě šéfa svazu zvedl ruku pro Ivana Haška. Tenkrát zvolený nebyl. Proč jste to udělal, když jste byl součástí garnitury, která slavila na šampionátu úspěch?
Kandidoval jsem na místopředsedu fotbalového svazu. Poté, co Ivana Haška v roce 2005 nezvolili předsedou, jsem na tuto volbu rezignoval. Nové vedení mě pak odvolalo z funkce šéfa společnosti Fotbal Trading a udělalo v účetnictví hloubkovou kontrolu. Nic závažného neobjevili.
Že by zatčení byla msta za hlas pro Haška?
Nemyslím si, že by za tím byl někdo z minulého vedení svazu. Tuším, kdo za tím stojí, ale jmenovat ho zatím nebudu. Ten člověk bojuje s větrnými mlýny.

Asi to jde ulít někam desítky milionů, když vás kvůli tomu zatkli a případ dál vyšetřují.
Nemám žádná tajná konta. A na těch, co mám, žádné podivné částky neleží. Kdybych si myslel, že si uliju dvacet milionů a nikdo na to nepřijde, musel bych podat kandidaturu na Pitomce roku. Nakonec ani policisté netvrdili, že se ty peníze někam ztratily.

Mezi obyčejné fanoušky se údajně před mistrovstvím Evropy dostala jen část vstupenek než oficiálně měla. Podle některých zpráv na šampionát létali známí známých ze svazu. Na distribuci lístků jste se podílel. Nestydíte se?
Žádné podobné praktiky se s lístky nedělaly. Svaz měl stovky lístků pro své obchodní partnery a bylo jen na nich, co s nimi udělají. Jestli je rozdali, nebo prosoutěžili, to už svaz ovlivnit nemohl.

Jaké jste dostal odměny za prodej vstupenek a jak vysoká byla vaše výplata?
Výplatu jsem měl na české poměry velmi slušnou. A odměnu jsem dostal řádově v desítkách tisíc korun.

Ovlivňoval jste dění kolem reprezentace v Portugalsku?
Neměl jsem možnost.

Hráči za úspěšné vystoupení dostávali kromě peněžní odměny také věcné dary. Dostal jste něco i vy za Fotbal Traiding?
Nedostal jsem nic.

Říká se, že hodinky Breitling, které nosíte, máte právě za Portugalsko.
To jsou fámy. Koupil jsem je v loňském roce na olympijských hrách v Číně. Jsou zdařilým plagiátem.

V Číně jste byl za judo. Jakou to má souvislost s vaším působením ve fotbale?
Jsem v olympijském výboru třetí volební období. Byl jsem do něj zvolený ještě jako náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy. Fotbal mě do výboru nenominoval, tak jsem přijal nabídku juda. Pomáhám jim shánět peníze a organizovat různé turnaje. Za to jsem od nich dostal kimono.

Proč jste v době, kdy jste byl obviněný, pozastavil členství v ČSSD? Vždyť tvrdíte, že jste nevinný.
V sociální demokracii ctíme presumpci viny, tak jsem se tomu podřídil. Zatím se na tom nic nezměnilo. Čekám, až obdržím písemné rozhodnutí státního zástupce.

V roce 2002 vás funkce náměstka zbavila tehdejší ministryně školství Petra Buzková takovým dost neobvyklým způsobem. Co se stalo?
Přivedla si svoje lidi a já se jí do týmu nehodil. Odvolala mě ze služební cesty. Vzkázala mi, že už nejsem náměstkem, ať se okamžitě vrátím.

Tehdy jste byl spojovaný s kauzou Internet do škol. Při tomto projektu zmizelo sto milionů korun. Údajně to byl důvod vašeho odchodu.
S projektem Internet do škol jsem neměl nic společného. Ministryně mě odvolala kvůli rozdílným názorům na oblast sportu a mládeže. Paní Buzková v souvislosti s mou osobou nikdy o kauze Internet do škol nemluvila. Po odchodu z ministerstva jsem skončil i jako vládní zmocněnec pro pořádání mistrovství světa v ledním hokeji v Praze. Bylo to těsně před dostavěním hokejové haly.
Toužíte po vysoké politice?
Musel bych dostat nabídku, která se neodmítá.

Z poslaneckého křesla byste měl šanci dostat ze státní pokladny do kladenského sportu více peněz, než do něj plyne. Sociální demokrat a váš předchůdce ve vedení kladenského fotbalu Michal Kraus peníze sehnat dokázal. Teď opět kandiduje do sněmovny a pomáhá fotbalu v Jablonci. Tomu kladenskému podobné kontakty citelně chybí.
Michal Kraus dostal kladenský fotbal tam, kde je. Podobný člověk nám v současné době opravdu chybí.

Přežije ligový fotbal v Kladně sezonu? V jeho vedení je občanské sdružení, které údajně ručí za SK svým soukromým majetkem. Takový stav je dlouhodobě neudržitelný.
Jednáme se zahraničním podnikatelem, který si ale vstup do kladenského fotbalu stále rozmýšlí. Bez pomoci města bychom stěží přežili. I tak nám reálně hrozí sestup z první ligy.
Zkoumali policisté, zda si nežijete nad poměry?
Nikdo se na moje konta neptal.

Ještě v době, kdy jste čelil obvinění, jste mi řekl, že se bojíte o svou budoucnost. Jak ji vidíte nyní?
Samozřejmě mnohem růžovější. Netrpělivě čekám na to, až mi policie oznámí, že případ uzavřela. A budoucnost? Chci vrátit Olympii její renomé špičkového sportovního nakladatelství.

Už se nebojíte, že by vás mohli zavřít? Hrozilo vám až dvanáct let za mřížemi.
Nebojím.

Kdyby vám nabídli, abyste znovu pracoval pro fotbalový svaz, šel byste do toho?
Vzal bych to. S Ivanem Haškem jsme už před čtyřmi lety spřádali plány, jak by to v českém fotbale mělo fungovat. Jen nevím, jestli by si v tomto novém složení vedení svazu se mnou všichni padli do noty. Nebo já s nimi.

A lístky na mistrovství světa díky vám seženu?
V žádném případě.