Kellner usiluje o slovenské pevné linky

O2

O2 Zdroj: E15 Euro

Miliardář Petr Kellner poslal svou telekomunikační dceru O2 do nového byznysu. Firma se poprvé v historii pustí na trh pevných linek na Slovensku. Vstoupí tak do arény ovládané doposud jen dvěma hráči, německým operátorem Deutsche Telecom a francouzským Orange. Kellnerova PPF neponechala úspěch své premiéry na novém trhu náhodě.

Zaplatila totiž skupinu ostřílených šéfů, kteří se na sklonku roku ze svých tehdejších manažerských křesel neúspěšně pokusili převzít největší slovenskou telekomunikační firmu Benestra, někdejší součást nadnárodní skupiny GTS.

O2 doposud na Slovensku podnikalo jen v oblasti mobilní komunikace, segment zahrnující připojení, datové i hlasové služby, ale nedal firmě spát. Vyhazov čtveřice troufalých, ale zároveň i zkušených manažerů z branže se stal pro Kellnerovy záměry osudovou přihrávkou a ideálním okamžikem pro vstup do byznysu. Český operátor hodlá na Slovensku nabízet stejné služby jako v Česku.

„Naším cílem bude poskytování komplexního portfolia fixních služeb pro firemní segment. Společnost při tom plánuje využít synergii v podobě doplnění portfolia o hlasové mobilní služby O2,“ uvádí Stanislav Molčan, šéf O2 Business Services SK a někdejší první muž slovenské GTS a potažmo Benestry. Začátkem června se k Molčanovi přidají další tři bývalí šéfové GTS/Benestry, Marek Kottman, Juraj Ďurov a Juraj Eliáš. Ti zatím nemohou nastoupit z prozaických důvodů, běží jim totiž výpovědní lhůta od bývalého zaměstnavatele.

Kellner byl v personálním obsazení svého nového slovenského podniku bleskově rychlý. Slovenský telekomunikační gigant Benestra, do prosince loňského roku součást GTS, oznámil na svém webu vyhazov svých manažerů letos 9. února, přesně o pět týdnů později 18. března, pak O2 na Slovensku založilo svou novou „organizační složku“, která bude nový byznys s pevnými linkami zaštiťovat.

O2 loví regionální hráče
Operátor O2 má zájem o koupi lokálních poskytovatelů internetu a s tím spojených služeb. Společnost podle několika dobře informovaných zdrojů dala odkupní nabídku významným regionálním hráčům jako Netbox, Poda, Starnet, itself a také ha-vel. Jedná se také s Nej TV, kde by údajně obchod měl být na spadnutí. Nej TV je významný provider poskytující připojení k internetu, televizi a také telefonní služby. Provozuje desítky tisíc přípojek ve více než 50 obcích a menších městech.