Kia Sorento 2013: první jízdní dojmy

Nová Kia Sorento

Nová Kia Sorento Zdroj: Autorevue.cz

Nová Kia Sorento
Nová Kia Sorento (Autorevue.cz)
Nová Kia Sorento
Nová Kia Sorento
4
Fotogalerie
Je celkem běžné, že nějaká automobilka změní masku, přidá jiná kola a rázem je na světě „nový“ model. Ovšem je dost neobvyklé, že automobilka prezentuje jako facelift auto, které je kompletně nové. Přesně tohle je případ modernizovaného Sorenta.

Kia Sorento prošla faceliftem. Podle prvních obrázků všechno vypadalo na naprosto klasickou modernizaci. Jiný je nárazník, vzadu jiné svítilny, objevila se nová kola, nové barvy karoserie a výrobce snížil velikost nelakovaných ploch. Přidejme nějaké ty lepší materiály v interiéru a máme hotovo. Auto jinak zůstalo stále stejné. Tisková zpráva sice obsahovala takovou drobnou poznámku o tom, že Sorento dostalo novou platformu, ale musím se přiznat k tomu, že jsem tuhle poznámku přešel s tím, že asi došlo k pár decentním úpravám a že Kia s používáním slůvka „nový“ přehání tak, jak tomu je téměř vždycky u kteréhokoli jiného faceliftu.

Jenže jsem se spletl a rozhodně jsem nebyl sám. Sorento je kompletně nové, byť byste to na první pohled asi netipovali. Jde v podstatě o něco podobného, jak když Suzuki představilo aktuální Swift, který taktéž ve srovnání s předchozí generací vypadá jako facelift. V případě Sorenta má celá věc celkem jednoduché vysvětlení. Auto sdílí platformu s novým Santa Fe, takže není překvapením, že v rámci faceliftu byla ta původní starší vyměněna za novější. Kromě toho, že z takového postupu těží především zákazníci, se samozřejmě ušetří i výrobní náklady, což v dnešní době není vůbec nepodstatné. Více se o Sorentu dozvíte na Autorevue.cz.