Kinaři musí bojovat o diváky

Kinu v Klatovech vzrostla návštěvnost. Kino v Makově pro změnu letos zavřelo.

Sledovat filmové novinky, sestavovat nabídky snímků pro všechny věkové kategorie a nasadit přiměřeně vysoké vstupné. To všechno musí provozovatelé malých kin, aby obstáli v konkurenci v podobě multikin.

Sleduje premiéry

„Za první pololetí letošního roku přišlo do kina o dva tisíce návštěvníků víc než vloni. V době multikin, stahování filmů z internetu a levných DVD v trafikách je to potěšitelné zjištění,“ tvrdí vedoucí kina Šumava v Klatovech Karel Kotěšovec. Nic ale není zadarmo. „Sleduji všechny filmové premiéry a snažím se je co nejdříve dostat do kina v Klatovech. Například už nyní vím, jaké fimy budou mít premiéru příští rok v lednu,“ vysvětluje Kotěšovec.

Také vstupné musí být vyměřené tak, aby lidé zvolili kino ve svém městě před cestou do některého z plzeňských multikin. V Klatovech se proto cena vstupného pohybuje od sedmdesáti do devadesáti korun. Málokdy je cena vyšší, to podle druhu filmu. Svou roli hraje i atraktivita filmu. Například největším trhákem letošního jara a léta byla komedie Marie Poledňákové Líbáš jako Bůh a rodinný film Doba ledová. „Film zkrátka nesmí návštěvníka nudit,“ dodává Kotěšovec. Ne všechna kina ale mají na růžích ustláno. Například několik let fungovalo letní kino v Makově. Jeho provozovatel kombinoval v letních měsících promítání filmů s diskotékami a tanečními zábavami.

Samotné promítání filmový stánek neuživilo. Letos je ale v Makově klid. Ještě v červnu se zde konaly dvě taneční zábavy, ale nepromítá se. Jak Sedmičce potvrdili na obecním úřadě v Předslavi, kam kino spadá, původní provozovatel Radek Uhlíř už kino nemá. Přesto chce obec v příštím roce promítání filmů znovu obnovit. I když návštěva multikina nevyjde čtyřčlennou rodinu nikterak levně, přesto si ji hodně lidí z Klatovska čas od času dopřává. „Jednou za měsíc do Plzně vyrazíme, podle toho, co hrají. Většinou kino pak spojíme s nákupy a strávíme společně celý den,“ říká Marta Peksová z Klatov.

Levnější je sedět doma

Jen za vstupné si ale čtyřčlenná rodina se dvěma menšími dětmi musí připravit téměř pět set korun. Další stovka padne za občerstvení na představení. K tomu je třeba připočítat benzín na cestu do Plzně a to, že si zde Peksovi také něco nakoupí. Ale ani kinem v Klatovech rodina nepohrdne. „Asi dvakrát jsme byli sami s manželem v letním kině v Klatovech. A domů kupujeme dětem na DVD pohádky. Je to levnější, než když navštěvujete videopůjčovny,“ popisuje Peksová.