Kino Imax v novém projektu poodhalí tajemství létání

Lockheed Constellation na letišti v Praze-Ruzyni

Lockheed Constellation na letišti v Praze-Ruzyni Zdroj: ctk

„Jak je možné, že se letadlo dostane do vzduchu? – tuto otázku a mnohé další z oblasti létání zodpoví divákům kina Imax atraktivní projekt Letecké legendy 3D. V projekcích, které začnou 22. září, diváci spatří „ve svém živlu“ přelomové letouny minulosti i vývoj nejmodernějších letadel současnosti.

„Prožijí tichý let v bezmotorovém kluzáku nad vrcholky hor či kolmý start bojové stíhačky, budou obdivovat eleganci historického dvouplošníku i čtyřmotorový koráb, který oslňoval cestující v 50. letech. Všechny byly spolu s mechanismem přirozeného letu ptáků inspirací pro nejmodernější stroje budoucnosti. Vznik jednoho z nich - konstrukční vývoj, design a zkušební let sleduje tento snímek režiséra Stephena Lowea přímo v zákulisí,“ řekl Lukáš Vedral ze společnosti Pragency.

Průvodcem diváků ve světě letadel a leteckých konstruktérů bude v tomto snímku o stopáži 45 minut Mike Carriker, zkušený testovací pilot, jenž má nalétáno přes 7500 hodin na více než stovce strojích. Postupně vyzkouší několik z nich, které svými vlastnostmi zásadně ovlivnily konstrukci letadel současných.

Lockheed Constellation na letišti v Praze-RuzyniLockheed Constellation na letišti v Praze-Ruzyni | ctkJedno z nejlíbivějších dopravních letadel historie – Lockheed Constellation – na letišti v Praze-Ruzyni v roce 1946

Diváci se tak seznámí s elegantním letounem Lockheed Constellation, jenž bývá označován za jedno z nejatraktivnějších letadel všech dob. Constellation po válce přiletěl také ne letiště v Praze Ruzyni. Návštěvníci letecké projekce uvidí i sílu motorů vojenského letounu Harrier, budou sledovat let bezmotorového kluzáku Schleicher nebo elegantní akrobatické křivky vykreslené historickým dvouplošníkem Stearman.

Dokument představí i dvě letecké legendy budoucnosti: gigantický Airbus A380 pro 850 cestujících a Boeing 787 Dreamliner, jehož vývoj a zrod sleduje publikum takřka v přímém přenosu. Režisér Stephen Low uvedl, že se ve svém dokumentu snažil skloubit zábavu s porozuměním světu kolem nás.