Kino Svět konkuruje pražským sálům

Kutnohorské kino chystá řadu novinek.

Přenosy věhlasných operních představení nebo promítání velkých sportovních akcí.

Na ty se už brzy mohou těšit návštěvníci kutnohorského kina Svět.

V tom už proběhla první část rekonstrukce. Kino má za městské peníze nové sedačky. Do Vánoc by mělo dostat i nový promítací přístroj na digitální média.

Další novinkou, která kutnohorské diváky čeká, jsou přímé satelitní přenosy z operních představení. Tuhle možnost mají lidé v Česku zatím na sedmnácti místech.

Město, které kino Svět vlastní, má už uzavřenou smlouvu s newyorskou metropolitní operou a jedná také s italskou La Scalou.

To však není všechno, na své si přijdou i sportovní fanoušci. „Plánujeme promítat přenosy z velkých sportovních akcí,“ uvedl místostarosta Kutné Hory Václav Zimmermann.

Lidé novinky vítají. Nelíbilo by se jim jen zdražení vstupného. „Mám obavu, abych za lístek nedal tolik, jako v Praze. Až na ty vrzající sedačky jsem byl s kinem docela spokojený,“ řekl Tomáš Hlavatý z Kutné Hory.

Strach prý není na místě. Vstupné se nyní pohybuje kolem osmdesáti korun. „A zůstane zatím stejné, protože pořízení filmů na digitálních nosičích je lacinější. V budoucnu by vstupné mohlo jít dokonce o trochu dolů,“ uvedl místostarosta Zimmermann.

Opera za 350 korun

Návštěvníci si připlatí pouze za novinky. „Jiné to bude u 3D filmů. Tam lidé zaplatí asi 130 korun. I tak to bude podstatně míň, než kolik za ně dají třeba v Praze, a ještě ušetří za cestu,“ řekl Zimmermann. Nejdražší budou operní přenosy. „Vstupné by se tady mělo pohybovat kolem 350 korun,“ uvedl kutnohorský místostarosta.

Montáž nových digitálních přístrojů si vyžádá maximálně dvoudenní zavření kina. Provoz tak prakticky neohrozí. „Práce budou probíhat hlavně dopoledne. Měly by být hotovy do 20. prosince,“ řekl Zimmermann.

Moderní technologie umožní, aby diváci zhlédli nové filmy přímo v premiérovém dni. Nyní na ně několik týdnů čekají.

Premiérová představení by mohla do kina přitáhnout více lidí. „Loni se poprvé od doby, co začala vysílat televize Nova, návštěvnost kina zvedla. Tenhle trend podle mně bude dál pokračovat,“ podotkl Zimmermann.

Hledá se nájemce

Kino Svět v současnosti provozuje Ladislav Jenšík. Město ale vyhlásilo výběrové řízení na nového provozovatele, který bude známý do konce letošního roku.

„Máme trochu jiné představy o vedení kina. Lidé si například stěžovali, že je jim v kině zima. Do výběrového řízení se současný provozovatel samozřejmě může přihlásit,“ uvedl Zimmermann.

Jenšík je ovšem skeptický. „Rád bych kino dál provozoval. Ale myslím si, že to nedopadne,“ řekl o svém dalším působení v kině Svět současný nájemce.