Klatovy budou mít cenovou mapu stavebních pozemků

Cenovou mapu pozemků chtějí mít ještě letos vypracovanou Klatovy. Průběžně aktualizovaný materiál přinese přehled o cenách pozemků a tím se zprůhlední další určování jejich cen. Klatovy jsou v Plzeňském kraji teprve druhým městem, které si cenovou mapu nechává zpracovat, v Česku je jich do dvou desítek, řekl místostarosta Jiří Štancl.

Cenová mapa se bude týkat všech stavebních pozemků i ostatních ploch, například zemědělských, pokud městský územní plán počítá do budoucna s jejich zastavěním. „Je to vlastně cenová orientace, která každému zájemci dává informace o tom, v jakých skutečných cenách se prodejní a kupní ceny pozemků v určité lokalitě pohybují,“ vysvětlil Štancl.

Radnici přijde pořízení materiálu asi na půl milionu korun, dalších 30 až 50 tisíc korun bude stát jednou za tři roky generální aktualizace. Mapa se bude průběžně aktualizovat i jednou ročně. Materiál se tvoří tak, že se shromáždí všechny obchody s pozemky zpětně za určitou dobu a vytvoří se základní databáze. Každý další obchod s pozemkem pak mapu zpřesní. „Dosud když někdo chtěl pozemek koupit nebo prodat, tak cenu zjišťoval těžko,“ konstatoval místostarosta. Pokud prodávalo pozemek město, nechalo si vypracovat na stanovení tržní hodnoty znalecký posudek. „Tam to ocenění je vždy částečně subjektivně ovlivněno přesvědčením znalce. Částečně to vychází z jeho zkušeností, ani ten znalec ale neměl žádné objektivní vodítko,“ míní Štancl. Pro radnici tak odpadne nutnost nechat si vypracovávat znalecké posudky pro další obchody s pozemky. Na tom město ročně ušetří zhruba 100 tisíc korun, dodal.