Klaus omilostnil ošetřovatelku Kondýskovou

**AKTUALIZOVÁNO** Bývalá šéfka Hospicového hnutí – Vysočina dostala letos v únoru trest za nezákonné podání opiátu těžce nemocné pacientce z Jihlavy. Prezident ji devítiměsíční podmínku a dvouletý zákaz práce s léky prominul.

Prezident Václav Klaus udělil milost Ivě Kondýskové. Minulou středu očistil vedle dalších sedmi lidí i bývalou ředitelku a ošetřovatelku Hospicového hnutí – Vysočina z Nového Města na Moravě, která dostala trest za to, že nezákonně podala pacientce s velkými bolestmi opiát na utišení.

„Prezident přihlédl k jejímu dosavadnímu řádnému a společnosti prospěšnému životu,“ odůvodnil milost prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Devětačtyřicetiletá Kondýsková neskrývala velké překvapení. „Když jsem se to dozvěděla, byla jsem v šoku, jako by mi zemřel někdo blízký. Ale oficiálně ještě nic v ruce nemám, nevím nic víc než z médií. Lidé mi říkají, že zvítězil rozum, ale je to trpká zkušenost,“ reagovala Iva Kondýsková.

Kondýsková se před dvěma roky v červnu snažila pomoci opiátem Sevredol těžce nemocné pacientce z Jihlavy, která trpěla po operaci nádoru velkými bolestmi. Kondýsková použila léky, které si schovala z léčby jiného pacienta. Jihlavský soud letos v únoru Kondýskovou odsoudil k devíti měsícům podmíněně a zákazu práce s léky na dva roky.

Celostátně sledovaná kauza rozdělila společnost na dva tábory, nejednotná byla i rodina pacientky, která po několika měsících nemoci podlehla. Na podporu Kondýskové vznikla petice, kterou podepsaly více než čtyři tisíce lidí, a rozběhla se diskuze o hospicech a léčbě nevyléčitelně nemocných.

Ne všichni reagovali na udělení milosti souhlasně. „Dost mě to rozhodilo. Chování paní Kondýskové bych charakterizovala jako svévolný přístup amatéra, který si bere do rukou moc nad lidským životem,“ míní Ludmila Zabloudilová, blízká příbuzná ženy, které Kondýsková dala neoprávněně opiát.

Lékařku Martu Doubkovou, která podávala trestní oznámení, Sedmička nezastihla, je na dovolené v zahraničí.

ROZHOVOR S IVOU KONDÝSKOVOU ČTĚTE V NOVÉM ČÍSLE SEDMIČKY