Klikatá kariéra Jozefa Marchevského

Fotbalový útočník Jozef Marchevský zářil v dresu Válcoven plechu, hrál i za Baník. Zároveň se ale zapletl do korupce a málem skončil ve vězení.

Bývalý fotbalista Válcoven plechu Frýdek-Místek Jozef Marchevský se narodil na Slovensku. Největších úspěchů ale dosáhl na severu Moravy. Frýdku- Místku pomohl postoupit z divize až do nejvyšší soutěže, čehož si cení více než mistrovského titulu s ostravským Baníkem. Byl ale taky jednou z hlavních postav korupčního skandálu v roce 1989. „Byl to průšvih, na který nerad vzpomínám. Hráli jsme v Ústí nad Labem, které potřebovalo vyhrát, aby se zachránilo. Dostali jsme tenkrát od nich nějaké peníze, abychom prohráli. A my prohráli 1:3. Trenéři Erich Cviertna se Svatoplukem Schäfferem o ničem nevěděli,“ vzpomíná osmapadesátiletý Marchevský. To nejhorší ho ale teprve čekalo. „Přišlo se na to a začaly tahanice po policajtech. Dva dny jsem byl i ve vyšetřovací vazbě. Podle soudu jsem měl jít na osmnáct měsíců do vězení. Ostatní hráči dostali kolem osmi nebo šesti měsíců. Zachránila nás porevoluční amnestie prezidenta Havla,“ popisuje Marchevský.

Do úplatkářské aféry v sezoně 1988/1989 se namočily druholigové celky Teplic, Zlína, Ústí nad Labem a také Frýdku- Místku. Fotbalový svaz kluby nejprve vyloučil ze soutěže. Poté ale Zlínu, Teplicím a Frýdku- Místku tresty snížil. Odebral jim šest bodů a Frýdek-Místek dokončil soutěž na posledním místě s minus jedním bodem. Marchevský jako by problémy přitahoval. Když v roce 1977 odcházel z Frýdku-Místku do Baníku, podepsal přestup i Bohemians. Kvůli porušení pravidel nesměl hrát téměř celou sezonu. Přitom rok předtím nakoukl i do B týmu československé reprezentace. V tehdejší době se rodákovi ze slovenských Radatic dařilo především střelecky.

„V lize jsem nastřílel osmadvacet branek. Z toho čtrnáct právě ve Válcovnách. V té době jsem měl vrcholovou formu. Ten zpackaný přestup mě přibrzdil,“ ví Marchevský. Marchevský prožil také šťastnější chvíle. Získal titul s Baníkem Ostrava, třikrát nastoupil v utkání evropského poháru. V semifinále PVP v sezoně 1978/1979 proti Fortuně Düsseldorf i rok poté proti Dynamu Kyjev ve druhém kole Poháru UEFA. Nejraději ale vzpomíná na Válcovny. „Přišel jsem v roce 1973 z vojny. Hráli jsme divizi. Dokázali jsme však rychle postoupit až do první ligy. To byly nejlepší roky,“ hodnotí Marchevský.