Knihovnice našla milionový poklad přímo uprostřed knihovny

Ilustrační foto

Ilustrační foto

V bavorském Pasově našla zvídavá pracovnice historické státní knihovny stříbrný poklad. Jak napsal časopis Der Spiegel, truhlice se stříbrnými mincemi a medailemi byla přehlížena více než dvě století. Hodnota nálezu se dle prvních odhadů pohybuje v řádech několika stovek tisíc eur.

Knihovnice Janitor Tanja Hölsová procházela kolem truhlice často, až před dvěma týdny ji napadlo se do ní podívat. Neměla ponětí, že nalezla poklad takové hodnoty. Cennosti nálezu si však byl vědom ředitel knihovny Markus Wennerhold. „Tenhle nález je opravdu velmi vzácný,“ prohlásil Wennerhold, podle nějž je příjemnou náhodou, že byl odhalen v období přípravy oslav 400 let od založení knihovny.

Podle knihovny patřila sbírka 172 zachovalých mincí nejspíš pasovským biskupům. Wennerhold se domnívá, že byly uschovány v době sekularizace na přelomu 18. a 19. století, kdy by jinak propadly státu. Hodnota nálezu, který pochází pravděpodobně z let mezi existencí Římské říše a vládou Napoleona, byla podle prvních odhadů vyhledaných s pomocí internetu asi v řádu několika stovek tisíc, uvedl Wennerhold.

Hölsová k objevu uvedla, že do čtvrtého patra, kde se truhlice nacházela, chodila často pro knihy a truhlici dokonce často oprašovali uklízeči, aniž by tušili, co je uvnitř.

Fotografie mincí budou tento týden uveřejněny na stránkách pasovské knihovny. Příští rok by v rámci oslav 400. výročí založení knihovny měly být vystaveny.