Knížky začnou lidé hltat v autobusech

Letošní Týden knihoven přináší přednášky, výstavu, soutěž pro děti a jednu novinku.

Řidiči autobusů v Boleslavi v týdnu od 4. do 9. října zaznamenají zvýšený počet pasažérů, kteří nestačí vystoupit. Zapomenou se totiž u knížky.
„Nápad jsem okoukala od studentů, kteří podobně před rokem propagovali akci Kniha mého srdce v brněnských tramvajích,“ říká ředitelka Městské knihovny Mladá Boleslav Věra Kovaříková.
Na opotřebené tituly knihovnice nalepily speciální štítky a při Týdnu knihoven je vyšlou na cestu podle jízdního řádu boleslavských autobusů. „Lidé jimi budou listovat, když se jim nějaká zalíbí, bude to ta jejich kniha, mohou si ji odnést domů,“ vypráví Kovaříková. Novinkou v programu chtějí nalákat nové čtenáře, stejně jako autobusem polepeným logem knihovny.

Za medvědy u eskymáků

Stejný cíl má také Přiveď kamaráda. Pokud malý registrovaný čtenář najde jiného a doprovodí jej do knihovny, dostane za odměnu knižní novinku a kamarád roční registraci zdarma. „Je to v podstatě takové letadlo, ale s dobrým úmyslem,“ říká s úsměvem Kovaříková.
Z dalšího programu zaujme beseda s cestovatelkou Zuzanou Samkovou. Ta v knihovně pohovoří hned třikrát, pro prvňáky a handicapované z Centra 83 dopoledne, pro celou rodinu potom vpodvečer. Zatímco nejmenší uslyší o pandách, od šesti hodin spisovatelka připraví povídání o medvědech.
„Posluchače vezmu na cestu za kodiaky,“ říká Samková. V oblasti Yukon v Severní Americe je mohla fotit z deseti metrů. Kromě přírodních krás ji zaujal i život eskymáckých dětí či péče o staré rodiče, kvůli kterým tam lidé budují vše bezbariérové.
Dospělí se na besedu do knihovny tentokrát nemusí bát přivést děti. „Pokud přijdou, mluvím chvíli k malým a chvíli k velkým posluchačům,“ dodává Samková.
Především studenty by mohla zaujmout přednáška odbornice z Knihovny Akademie věd Dagmar Hartmanové o historii a vývoji encyklopedií.

Týden knihoven v Mladé Boleslavi

v pondělí 4. října od 17.00 přednáška k výstavě Encyklopedie ve vývoji vědy a techniky
v pondělí 4. října startuje dlouhodobá soutěž pro děti Boleslavský expres
v úterý 5. října od 18.00 křest knihy Cicvárkové a Dlabačův mlýn
ve středu 6. října od 18.00 beseda se spisovatelkou a cestovatelkou Zuzanou Samkovou
po celý týden akce Přiveď kamaráda a vyřazené knihy k rozebrání v autobusech i v knihovně