Kolik času zbývá Inwestu?

Stane se z „Domu hrůzy“ bulvár s kavárnami, nebo zůstane klasická normalizační stavba stejná jako dnes?

V osmdesátých letech, kdy na tehdejší Moskevské třídě vyrostl, patřil Dům kultury ROH, dnes DK Inwest, k nejmodernějším stavbám své doby. Teď se na něj většina lidí dívá jako na architektonickou zrůdnost. Pár let už se mluví o tom, že by železobetonový kolos měl zmizet. Alespoň takový záměr má pražská společnost Amádeus, která je jedním z akcionářů. Aby se celý plán mohl realizovat, musí společnost vlastnit padesát procent akcií. To se jím zatím nepodařilo.

Polovina Inwestu totiž stále patří skupině bývalých závodů plzeňské Škodovky. „Na našem postoji se nic nemění. Je pravda, že jeden akcionář má vzdálené plány na přestavbu budovy, ale zatím zůstává vše při starém. Navíc podobné projekty si žádají mnoho času a práce,“ uvedl předseda představenstva DK Inwest Michal Bruha. Jak už dříve novinářům řekl ředitel Inwestu Josef Klimt, udržet takový kolos ekonomicky nad hladinou je stále náročnější. Inwest sice údajně stále vydělává, ale dá to mnohem více práce než kdy dřív.

Společnost Amádeus chce na pozemku dnešního Inwestu postavit jakýsi bulvár, ve kterém by byly kavárny, restaurace, obchody a možná i byty. Tento plán ale dělí Plzeňany na dva nesmiřitelné tábory. Jedni tvrdí, že Inwest je památka po starém režimu a měl by co nejdříve zmizet, druzí jsou proti modernizaci. „Stavba je to opravdu hnusná. Myslím, že kdyby to nahradila moderní budova s restauracemi, kavárnami a vůbec nějakou zábavou, bylo by to fajn. Člověk by měl, když se chce v Plzni pobavit, více možností,“ řekla nám devatenáctiletá studentka Jana Křížková. Odpůrci nové stavby se zase rekrutují spíše ze střední nebo starší generace.

„V Plzni je skoro pět set hospod, na co se tu budou stavět další? Jako stavba mi Inwest nevadí, k Plzni už patří. Spíš by mi vadilo, kdyby místo toho vznikla další ohavnost jen proto, že je to teď moderní,“ zastává opačný názor čtyřicetiletý Jiří Vyskočil. Ať už Inwest z nábřeží zmizí či nikoliv, jedna věc je jistá. Divadlo Miroslava Horníčka by jakákoliv jiná stavba ohrozit neměla.