Komiksový kouzelník Zack Snyder. Muž, který měl na place najednou Batmana i Supermana

Zack Snyder během natáčení Ligy spravedlnosti

Zack Snyder během natáčení Ligy spravedlnosti Zdroj: HBO

Očekávaná premiéra režisérského sestřihu Ligy spravedlnosti Zacka Snydera míří na HBO GO
Očekávaná premiéra režisérského sestřihu Ligy spravedlnosti Zacka Snydera míří na HBO GO
Liga spravedlnosti: Tým komiksových hrdinů od DC zachraňuje svět v českých kinech od 16. 11. 2017.
Liga spravedlnosti: Tým komiksových hrdinů od DC zachraňuje svět v českých kinech od 16. 11. 2017.
Liga spravedlnosti: Tým komiksových hrdinů od DC zachraňuje svět v českých kinech od 16. 11. 2017.
7
Fotogalerie

Před pár dny oslavil pětapadesáté narozeniny a nyní Zack Snyder uvádí svou konečnou verzi komiksové adaptace Liga spravedlnosti. Muž, který jako první měl na place najednou Batmana i Supermana, ale není typickým hollywoodským hitmakerem.

Je to svého druhu první filmová událost roku 2021. Americký režisér Zack Snyder konečně uvedl svůj sestřih snímku Liga spravedlnosti. Ten připravoval již v polovině uplynulé dekády, ale kvůli nešťastné rodinné tragédii ztratil nervy na boj se studiem a roztočený film opustil. Dokončení očekávaného komiksového opusu, který měl pro studio Warner Bros. a jeho komiksové nakladatelství DC odstartovat sérii úspěšných komiksových adaptací, se tehdy chopil Joss Whedon a výsledek byl propadák. Snyderova vize zůstala jen na papíře, taktéž se Warnerům úplně nepodařilo nastartovat komiksové šílenství a Avengers studia Walt Disney dál lámali jeden komerční rekord za druhým.

Po čtyřech letech od premiéry zpackané verze Ligy spravedlnosti se tak Snyder a jeho fanoušci dočkali. Díky tomu, že Warner Bros. potřebuje nakopnout svou mírně skomírající streamovací službu HBO Max, dostal Snyder další desítky milionů dolarů (zhruba 70 k 300, které stála původní verze), aby tu exkluzivně uvedl svou Ligu spravedlnosti. Ta má neuvěřitelné čtyři hodiny, tedy dvojnásobek oproti původnímu snímku. "Na konci snímku se objeví nápis 'Pro Autumn'. Bez ní by ten film nikdy nevypadal, jak vypadá," připomíná Zack Snyder svou zesnulou dceru, s jejímž osudem je film tragicky propojen.

Podle reakcí diváků i kritiků je nová verze Ligy spravedlnosti velkolepá, byť mírně stereotypní a konvenční komiksovka. A akce tu je někdy až moc, což ostatně pro Snyderovo dílo platí téměř vždy. Pojďme si připomenout osud a filmy režiséra, který vždy uměl čeřit vody.

Žánrový kouzelník

Zack Snyder rozhodně není typickým hollywoodským režisérem akčních velkofilmů, jako jsou Michael Bay či Roland Emmerich. Snyder ke svým filmům přistupuje daleko více autorsky, a je jedno, zda si daný film sám napsal či jej také produkuje.

Ostatně již jeho celovečerní debut se dost vymyká. Mezi velké režiséry Snyder vstoupil v roce 2004 předělávkou kultovního hororu Úsvit mrtvých. Pche, obyčejné béčko, možná si myslíte. Ale chyba lávky: Snyderovo pojetí zombie hororu bylo natolik působivé a zneklidňující, že se dostalo do oficiálního programu filmového festivalu v Cannes, tedy nejprestižnější přehlídky artové kinematografie světa. Snímek převracel velkou část žánrových stereotypů a navíc nabídl závěr, který nečekal ani nejpesimističtější divák a do velké míry se právě Snyderovi podařilo vzkřísit zájem o žánr, který díky seriálům typu Živí mrtví trvá v podstatě dodnes.

Nízkorozpočtový snímek také zaznamenal skvělé tržby, Hollywood se tak právem těšil, že našel potenciálního žánrového hitmakera. To se potvrdilo hned druhým Snyderovým snímkem, kterým se stala adaptace komiksu 300: Bitva u Thermopyl. "Nařvaný" snímek zachycující značně vyhrocenou verzi slavné bitvy se stal kultovní záležitostí a to především díky Snyderově inovativní režii.

"Kinematografie zase ukázala, jak dokonale umí pracovat s jinými uměleckými formami. Režisér Zack Snyder a jeho počítačoví kouzelníci představují nejlepší příklad filmu vycházející z komiksu, jaký jsme zatím viděli," napsal například recenzent Baltimore Sun Chris Kaltenbach. A Peter Travers v prestižním Rolling Stone také chválil: "Muži jakéhokoli věku nebudou schopni od této vizuální krvavé lázně odtrhnout oči."

Úspěch "třístovky" se však stal svým způsobem zabijákem Snyderovy další kariéry. Již nikdy totiž nebude úspěšný ve všech třech klíčových ukazatelech - tedy u diváků (fanoušků), kritiků a také v tržbách. Od nynějška vždy bude čelit kritikám a čekají jej také perné chvíle se studiem, protože jeho filmy zkrátka nebudou vydělávat tolik, co by papírově měly.

Archetypy dobra a zla

Ostatně ukázalo se to již u velkolepé adaptace dalšího kultovního komiksu - The Watchmen (v češtině Strážci). Zde se poprvé ukázalo, že Snyder je asi až příliš svéhlavý filmař, aby ukočíroval jednoduché studiové zadání "Vydělávej prachy".

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!